Arnhem en omstreken

Waarom raak je je ring zo makkelijk kwijt?

Ringen raken steeds vaker kwijt.
Ringen raken steeds vaker kwijt. © Pixabay
ARNHEM - Je hoort het steeds vaker. Mensen verliezen hun ringen. Er lag een trouwring in de kringloopwinkel en een gevonden exemplaar in een afvalstation in Ede. Een speurtocht naar een verloren ring, het lijkt bijna alsof de sieraden spontaan van vingers afglijden. Waarom raak je ringen zo makkelijk kwijt? Wij zochten het uit.
De belangrijkste reden is vaak dat de maat van de ring niet meer klopt. "Tijdens je leven verandert je ringmaat", vertelt een medewerker van juwelierszaak en goudsmit Punte in Arnhem. Dit kan komen door gewichtsverlies en doordat je vingers bijvoorbeeld minder vocht vasthouden.
Daarnaast kan een zwangerschap of het ouder worden invloed hebben op de dikte van een vinger. "Mensen wachten vaak te lang met het op maat laten maken van ringen, dan kan het wel eens zijn dat je er een verliest", zegt Eileen van den Berg Jeths, medewerker bij Juweliershuis Aalbers in Velp.
Om een ring passend te maken wordt gebruik gemaakt van een mal. Als de ring groter gemaakt moet worden, wordt er metaal aan toegevoegd. Bij een kleiner formaat werkt het uiteraard net andersom.
Niet alle ringen kunnen worden vermaakt. "Het ligt vaak aan het ontwerp of het mogelijk is." Daarnaast kan het metaal verschil maken: edelmetalen kunnen versmolten worden, staal en palladium niet. Deze metalen breken sneller doordat ze erg hard zijn. Daarnaast zijn ontwerpen met veel steentjes moeilijk te vermaken.

Koud zeewater

Vaak raken mensen hun ringen kwijt op vakantie. "Ze gaan dan bijvoorbeeld vaak met de sierraden om de zee in. Vaak houden ze dan hun handen in het water. Door het koude zeewater neemt de vingerdikte af en dan glijdt ineens je ring af", voegt Van den Berg Jeths toe. Houden je vingers normaal veel vocht vast, kan dit zo een aantal maten schelen. Zo gemakkelijk kun je dus al iets verliezen.
Niet alleen op pad, maar ook thuis raken mensen ringen kwijt. Vaak blijven mensen ergens achter haken met een ring en schuift hij af. Dat kan al gebeuren bij een karweitje in de tuin. Tijdens het handenwassen onder de kraan kan een ring ook snel afschieten door de zeep. "Tijdens de winter kan een ring bij het uittrekken van een handschoen afschieten", vult de medewerker van Punte aan.
Als je bang bent je ringen te verliezen, hebben ze nog een advies voor sieraaddragers: doe voordat je gaat slapen alle sieraden af. "Zo heb je een controle of alles nog aanwezig is en of het nog goed past."