Rijk van Nijmegen

Moet ik mijn gras nu wel of niet sproeien?

Een meisje speelt met water in een tuin.
Een meisje speelt met water in een tuin. © ANP
BEEK-UBBERGEN - Na een voorjaar met veel regen slaat nu de droogte toe. De eerste gazonnetjes kleuren alweer geel, maar moet je dan direct de tuin gaan sproeien?
Qua natte lentes staat de lente van 2023 op de derde plaats sinds 1906. Waar in een 'normaal' voorjaar gemiddeld zo'n 154 millimeter hemelwater naar beneden komt, is er dit jaar 226 millimeter gevallen. Met name in maart en april regende het volop en ook mei begon nat, maar sinds half mei is het droog gebleven.
Die droogte lijkt de komende twee weken aan te houden. Daarnaast gaat de temperatuur omhoog. Door het natte voorjaar is het grondwaterniveau voor het eerst sinds tijden weer op peil. Maar vooral de bovenste laag van de grond heeft het moeilijk en droogt uit. De hoge temperatuur en continue wind zorgen voor een extra verdamping van de bovenlaag, die daardoor steeds droger wordt.

Gras is veerkrachtig

Volgens tuinman Damiän Luiking is tactisch sproeien is het devies. "De meeste planten zijn veerkrachtig en gras al helemaal. Dat groeit snel weer aan als het vergeeld en verdord is. Maar als je ziet dat het slecht gaat met een plant, dan kun je wel bij sproeien. Ook nieuwe planten kunnen extra water gebruiken. Het wortelsysteem zit daar nog niet zo diepgeworteld."
Planten die slecht tegen droogte kunnen en veel water nodig hebben zijn de zilverkaars, vrouwenmantel, astilbe, geitenbaard, wijfjesvaren, kaukasische vergeet-mij-nietje, mannetjesvaren en het koninginnekruid.
Planten die tegen stootje kunnen zijn zonnenhoed, kattenkruid, fijnstraal, ijzerhard, ooievaarsbek en verschillende sedumsoorten.

Gericht sproeien

Gericht planten sproeien, dus. Over het algemeen is het niet nodig meteen de sproeier op het gazon te zetten. Gras wordt sterker door een periode van droogte. Al ziet het er boven de grond treurig uit, onder de grond blijft het gras bij de wortels prima gezond. Het herstelt snel weer na droogte.
Tuinman Romke van de Kaa uit Dieren ziet ook niet de noodzaak om gazons te sproeien. "Je hoeft geen helderziende te zijn om te zien dat de komende jaren meer periodes van droogte zullen zijn. We zullen dus vaker gele of zelfs bruine gazons krijgen. Wil je groen behouden, dan kun je ook microklaver tussen je gras zaaien. Dat kan goed tegen droogte en blijft langer groen. Even de knop om, want veel mensen zien het nu als een onkruid."