Gelderland

Snotteren, niezen en jeuken, maar dít verlicht jouw hooikoorts

Voor hooikoortspatiënten zijn het moeilijke tijden
Voor hooikoortspatiënten zijn het moeilijke tijden © Tom van Limpt/Hollandse Hoogte
Jeukende ogen en de hele dag niezen en snotteren: voor veel hooikoortspatiënten is het afzien. Het graspollenseizoen is op zijn hoogtepunt en door het droge weer kunnen de klachten nog heviger zijn. Er zijn verschillende middeltjes op de markt die kunnen helpen tegen deze allergie, zoals neussprays en oogdruppels, maar wat kan je als hooikoortspatiënt nog meer doen om de klachten te verlichten?
Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research waarschuwde vorige week al dat hooikoortspatiënten nu de volle laag krijgen omdat het kurkdroog is en pollen daardoor lang in de lucht blijven hangen. En voorlopig komt daar nog geen verandering in, want in Gelderland wordt de komende tien dagen geen druppel regen verwacht, zegt Roosmarijn Knol van Weerplaza.

Meesten allergisch voor graspollen

In juni is de piek van het graspollenseizoen. "Maar de hele zomer kunnen hooikoortspatiënten klachten ervaren", benadrukt Knol. "De meeste mensen zijn allergisch voor graspollen, ruim twee miljoen Nederlanders. Eind augustus begint dan weer het kruidenseizoen. Dan kan bijvoorbeeld de olijfboom hooikoortsklachten veroorzaken."
De weervrouw heeft wel wat tips voor hooikoortspatiënten. "Je neus insmeren met vaseline, de pollen blijven daar dan in hangen waardoor je minder hoeft te niezen. Elke dag wisselen van kussensloop, kan ook helpen. Want pollen komen vanuit je haar op het kussen terecht. Ook is het raadzaam om een zonnebril te dragen", somt ze op.
Maar wat kan je nog meer doen?

Naar zee of zoek het hogerop

Een dagje aan zee kan wonderen doen. "De wind die over zee komt is redelijk schoon en bevat geen pollen", legde bioloog Maurice Martens van Pollennieuws eerder al uit. Hij raadt hooikoortspatiënten dan ook van harte aan het strand op te zoeken. Knol plaatst daar wel een kanttekening bij. "We hebben nu met een noordoostenwind te maken. Dan heb je op het strand in Zeeland ook last van pollen."
In dat geval is het beter om de bergen op te zoeken. Hoog boven land, zeker op plekken waar geen bomen groeien, kun je als hooikoortspatiënt goed tot rust komen. De berglucht is over het algemeen ontzettend schoon, waardoor de klachten zullen afnemen.

Sluit deuren en ramen

Maar niet iedereen kan zich natuurlijk een reisje naar de Alpen veroorloven. Dan zit er weinig anders op dan binnenblijven en ramen en deuren dichthouden. Op die manier houd je de pollen zo veel mogelijk buiten. Als het hooikoortsseizoen ten einde is, kun je de deur weer uit.
Toch naar buiten? Kies dan de vroege ochtend of de late avond. Volgens Knol is de concentratie pollen in de lucht dan lager en dus ervaar je minder klachten.

Eet deze specerij

Wil je liever geen medicatie nemen, maar zie je ook niets in bovenstaande alternatieven? Probeer dan eens kurkuma, die gele specerij die je nauwelijks meer uit je kleren krijgt als je het morst.
Kurkuma bevat curcumine en die stof heeft een anti-histamine-effect zoals ook medicijnen dat hebben. Met andere woorden: een kleine hoeveelheid kurkuma kan een remmend effect hebben op hooikoortsklachten. Kurkuma is gezond en een theelepel (of twee) per dag kan zeker geen kwaad, zeggen deskundigen.