Gelderse Vallei

Regio is drukte en gevaar op A1 en A30 spuugzat, 'actie nodig'

Lange files donderdagochtend richting Amersfoort bij knooppunt A1/A30.
Lange files donderdagochtend richting Amersfoort bij knooppunt A1/A30. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - De snelwegen A1 en A30 tussen Hoevelaken en Barneveld moeten heel snel worden aangepakt. De regio vreest anders voor de bereikbaarheid en leefbaarheid. Op de snelwegen is bijna elke dag sprake van ongelukken en files. Vooral de aansluiting van beide snelwegen bij Barneveld is berucht.
Acht gemeenten, de regio Foodvalley, ondernemers- en transportorganisaties en de ANWB zijn bang voor grote economische schade. Geplande aanpassingen aan de knooppunten zijn door de minister vooruitgeschoven, tot verdriet in de regio. "Wij vragen met grote klem om een oplossing. Er moet nu wat gebeuren", staat in een brandbrief aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.
Volgens de organisaties zijn de dichtslibbende knooppunten en snelwegen 'de slagaders' van en naar Midden- en Oost-Nederland. Het oponthoud kostte de transportsector enkele jaren geleden al meer dan 10 miljoen euro per jaar. "Dat is alleen maar gestegen."

'Eerder vandaag dan morgen'

De komende jaren wordt het naar verwachting nóg drukker op de wegen, omdat er in de regio's rond de knooppunten volgens de zogenoemde 'woondeal' meer dan 50.000 woningen moeten bijkomen. Ook komen er nieuwe bedrijventerreinen bij. Het extra verkeer dat dit in de toekomst allemaal oplevert, moet ook langs de knelpunten.
De briefschrijvers trekken daarom aan de bel. "De aanpak van de beide knooppunten kan daarom niet langer wachten en moet eerder vandaag dan morgen starten", staat in de brandbrief. Minister Harbers had eerder toegezegd dat de aanpak van de knooppunten kon beginnen, maar dit voorjaar maakte hij bekend dat het geld voor de aanleg van nieuwe wegen verschuift naar het onderhoud van al bestaande wegen.
Vooral het knooppunt bij Barneveld wordt steeds gevaarlijker, zeggen de gemeenten en organisaties. "Daar staan iedere ochtend en middag lange files. De aansluiting van de A1 en de A30 is nooit ontworpen als aansluiting van twee snelwegen, waardoor al jaren veel oponthoud ontstaat en het knooppunt in de top 10 van files prijkt." De spitsstrook op de A1 vanuit Amersfoort die automatisch uitvoegstrook wordt richting Ede, zorgt voor een onveilige situatie, veel verwarring en veel geregistreerde ongelukken, staat in het schrijven. Bij knooppunt Hoevelaken lijken de files steeds langer te worden.

Fout

De oplossing van het probleem zorgt voor een win-winsituatie, staat in de brief, omdat de vervanging van de oude knooppunten hand-in-hand gaat met het versterken van de bereikbaarheid van Midden-Nederland. "Wij begrijpen dat om diverse redenen keuzes moeten worden gemaakt, maar nóg langer wachten met de aanpak van Knooppunt A1/A30 en knooppunt Hoevelaken is geen keuze maar een fout." Mocht de minister niet ingrijpen, dan zeggen de gemeenten dat het lastig wordt om woningen in het gebied te bouwen.

Stilstand

"De fileproblematiek zorgt voor letterlijke en figuurlijke stilstand in het florerende bedrijfsleven van Barneveld." Dat zegt Ton Uljee van ondernemersvereniging Barneveldse Industriële Kring (BIK) in een reactie op de brandbrief. "Het kost ons erg veel geld. Daarnaast veroorzaken de files op knooppunt A1/A30 heel veel sluipverkeer door Barneveld, waardoor er nog meer stilstand is. Het is super vervelend en het wordt tijd dat er iemand ingrijpt en er wat gaat gebeuren."