Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Roos gaat op fiets overleden vader de berg op: 'We bereiken samen de top'

Roos fietste voor haar overleden vader de berg op.
Roos fietste voor haar overleden vader de berg op. © Omroep Gelderland
KLARENBEEK - Een emotionele dag voor Roos van de Hel uit Klarenbeek. Zij fietste vandaag meerdere keren de Alpe d'Huez op. Dat deed ze voor haar vader. Roos' vader kreeg in februari 2019 te horen dat hij leed aan acute leukemie. Vier weken later overleed hij. Voor zijn diagnose had hij zich ingeschreven om om de Alpe d'Huez op te fietsen. En nu deed Roos dat dus.
In 2019 liep Roos al drie keer de berg op, nu doet ze dat op de fiets van haar vader om zijn doel alsnog te bereiken. "Hij heeft de strijd helaas niet gewonnen. Het kleinste wat ik kon doen, is voor hem die berg op gaan. Dat wilde ik op zijn fiets doen, maar ik ben geen fietser. Dus ik moest daar wel een jaar lang voor trainen."
En met die training op zak ging Roos vandaag omhoog en behaalde ze, op de fiets van haar vader, de top. "Het voelde alsof ik met hem de top bereikte."
Roos fietste voor haar overleden vader de berg op

'Ik val om'

Maar Roos was niet de enige die de berg op ging. Matthijs deed dat ook.
"Het scheelt niet veel of ik val om", verzucht Matthijs Bartels (16). Voor de vierde keer fietst hij de Alpe d'Huzes op. Matthijs maakt deel uit van het team leerlingen en docenten van het Dorenweerd college uit Doorwerth. De school doet al jaren mee aan het evenement om geld in te zamelen voor de bestrijding van kanker.
Matthijs Bartels (vooraan op de foto) fietste met mede-leerlingen van het Dorenweerd college voor het goede doel de Alpe d'Huez op.
Matthijs Bartels (vooraan op de foto) fietste met mede-leerlingen van het Dorenweerd college voor het goede doel de Alpe d'Huez op. © Eigen foto
Dit jaar doen er zes leerlingen en drie docenten mee. Zij gaan de iconische berg in Zuid-Frankrijk, de Alpe d'Huez op om zo, net als honderden Gelderlanders geld in te zamelen voor het goede doel, onderzoek naar kanker. Inmiddels heeft het evenement in de afgelopen zestien jaar al meer dan 200 miljoen euro opgehaald. Het geld gaat rechtstreeks naar het KWF die daarmee allerlei projecten financieren.
Volgens Matthijs staat de teller bij zijn team al op 18.500 euro. "Het is hartstikke mooi om zo bij te kunnen dragen aan het goede doel." Makkelijk gaat het niet. "Bij de derde keer was ik helemaal uitgeput."

Omhoog schreeuwen

Hij omschrijft dat vooral zijn benen helemaal verkrampen. Dat hij vreselijke hoofdpijn krijgt door de felle zon. Toch fietst hij nog voor een vierde keer de berg op. "Als je afstapt en je kunt eigenlijk niet meer, staan er altijd wel mensen aan de kant om je een duwtje te geven. Om je omhoog te schreeuwen."
Kanker is een ziekte waar iedereen vroeg of laat in zijn leven mee te maken krijgt. Ook docenten en (oud) leerlingen van het Dorenweerd College zijn slachtoffer van deze ziekte. Matthijs: "Ik ken ook mensen die aan kanker zijn overleden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mijn stiefoma. En zo heeft iedereen zijn eigen manier om mee om te gaan."

Opbrengst

Net als Matthijs en Roos fietsten er vandaag nog duizenden anderen de berg op. Zij fietsten samen een prachtig bedrag van 17 miljoen euro bij elkaar.
Het opgehaalde bedrag