Stedendriehoek

Wielrenner (14) ligt in coma: 'We zijn erg geschrokken en ontdaan'

De trekker kwam in botsing met een wielrenner.
De trekker kwam in botsing met een wielrenner. © Luciano de Graaf
APELDOORN - De jonge wielrenner die gisteravond na een botsing met een trekker in Voorst zwaargewond raakte, ligt in coma in het ziekenhuis. Volgens Nico van Zanten, voorzitter van wielervereniging De Adelaar, fietste de veertienjarige jongen uit Apeldoorn samen met een groep tourfietsers. "Zijn vader was er ook bij. Hij is jeugdtrainer bij de vereniging. We zijn allemaal erg geschrokken en ontdaan."
De voorzitter wil benadrukken dat het niet gaat om een training waarbij hard werd gereden. "Dat beeld ontstaat al snel als mensen horen dat er een groep wielrenners reed, maar dat is absoluut niet het geval." Volgens Van Zanten fietste de groep rustig over de smalle weg. "Ter hoogte van een boerderij is in de bocht een hoge heg. Daardoor was er niet genoeg zicht op de trekker die van de andere kant kwam."
Van Zanten spreekt van 'een ongelukkige samenloop van omstandigheden'. "Hier heeft niemand schuld aan, ook de bestuurder van de trekker niet. Als ik daar had gefietst met mijn vrouw op onze gewone elektrische fietsen, hadden we hetzelfde probleem gehad, je kan dan eigenlijk geen kant op. Het is iets dat duizend keer goed gaat, maar nu verschrikkelijk mis."

Smalle weg

Dat er verder niemand gewond is geraakt, bevestigt volgens hem dan ook het beeld dat de groep wielrenners rustig over de smalle weg reed. "Je kunt die bocht ook helemaal niet met hoge snelheid nemen."
Zelf was Van Zanten met een andere groep aan het fietsen. "We reden dezelfde route en kwamen later op het punt van het ongeluk aan. Een huisarts in onze groep is er nog naartoe gegaan om te kijken of hij kon helpen. Er was toen al ambulancepersoneel aanwezig."

Slachtofferhulp

In beide groepen wielrenners zijn de fietsers enorm geschrokken. "Het raakt ons enorm. Er zijn wielrenners bij die wedstrijden rijden en valpartijen meemaken. Daar ben je je bewust van een zeker risico. Maar dit een totaal andere situatie. En het zag er vreselijk uit." Er wordt nog overlegd met de trainers of en hoe er slachtofferhulp wordt ingeschakeld.
Ondertussen houdt de voorzitter contact met de familie over de toestand van het slachtoffer. "Vanmorgen heb ik contact gehad met de vader. Ik heb begrepen dat zijn zoon in coma wordt gehouden en dat ze hem langzaam laten ontwaken. Het is afwachten."