Achterhoek

Na 17 edities eindigt dit Achterhoekse feestje: 'Het is mooi geweest'

De laatste editie van de Achterhoek Spektakel Toer van deze zondag.
De laatste editie van de Achterhoek Spektakel Toer van deze zondag. © Omroep Gelderland
ULFT - De allerlaatste editie van de Achterhoek Spektakel Toer is deze zondag gehouden. De drijvende krachten achter het jaarlijks terugkerende straat- en muziekfestival houden ermee op en opvolgers zijn niet gevonden.
Rita Kreuper gaat in gedachten terug naar de jaren nul. "We speelden met de band op cultuurfestival Oerol op Terschelling en toen dachten we: dat willen we ook in de Achterhoek", zegt Rita. Het werd boter bij de vis. In 2006 organiseerde ze samen met haar echtgenoot Hans hun eerste cultuur- en muziekfestival op het DRU terrein in Ulft. Nu, zeventien jaar later, houden ze het festival voor de laatste keer. En ook nu is de afsluiting weer bij de DRU.
De band waar Rita Keuper aan refereert is dialectband Boh Foi Toch, waar haar man Hans van bekend is. Rita doet het management van de band. "We worden ouder, we zijn zeventigers, maar we willen nog wel met de band doorgaan. En het organiseren van het festival kost ongelooflijk veel tijd en energie. Dus het is een keer goed geweest. Het geeft ook wel weer energie, zeker nu je ook weet dat het de laatste keer is, maar het is ook mooi geweest."
Het idee van de Achterhoek Spektakel Toer was om muziek en cultuur te brengen in alle Achterhoekse gemeenten. Na de start in Ulft ging het festival ook letterlijk op toer. Het festival werd op meerdere plaatsen opgebouwd. In de zomer van 2008 gebeurde dat zelfs vijf weken achter elkaar in verschillende plaatsen. In 2012 ging het festival terug naar de DRU. Daarna werd er nog één keer een uitstapje gemaakt, maar bleef het voor de rest in Ulft.

De kar trekken

Rita hield zich bezig met de programmering, subsidieaanvragen, het zoeken van acts, sponsoring, vergunningaanvragen, veiligheidsprotocollen en nog veel meer. "Het is heel leuk geweest, maar zo ontzettend veel werk. We zijn een stichting en we hebben ook een bestuur, maar Hans en ik hebben altijd wel de kar getrokken."
Het liefst hadden de twee ook opvolgers voor de organisatie gehad, maar die werden niet gevonden en dat lijkt ook niet meer te gebeuren. Volgens Rita is opvolging ook niet gemakkelijk, mede doordat de twee het op hun eigen manier deden en daar niet zomaar van af wilden wijken. "We zijn altijd secuur geweest. Het moest niet doorsnee zijn. Bij de kinderen was het bijvoorbeeld niet 'wel goed' als er een springkussen stond. Nee, ook zij moesten een goeie voorstelling hebben."

Ook vluchtelingen naar het festival

De Achterhoek Spektakel Toer had hoog in het vaandel staan dat cultuur en muziek voor iedereen was. Deze laatste editie is daar misschien wel het beste voorbeeld van. De zondag begon namelijk met het ophalen van vluchtelingen bij de crisisnoodopvang in Doetinchem - met oude Syntus-bussen - zodat echt iedereen in de omgeving kon genieten van de muziek en cultuur van de laatste editie van de Achterhoek Spektakel Toer.