Liemers

Het kost 125 miljoen, maar dan heb je ook wat: 'Spijk staat weer op de kaart'

De nieuwe overnachtingshaven in Spijk
De nieuwe overnachtingshaven in Spijk
SPIJK - De Rijn komt er ons land binnen en eind dit jaar opent er de gloednieuwe overnachtingshaven. We hebben het over Spijk, aan de grens met Duitsland, in de gemeente Zevenaar. De nieuwe overnachtingshaven voor binnenvaartschippers wordt de grootste van Nederland en heeft straks 50 ligplaatsen waar schippers kunnen uitrusten. Het hele project kost zo'n 125 miljoen.
De aanleg van de overnachtingshaven in Spijk is in volle gang. Links en rechts zijn werklui bezig met het plaatsen van aanlegsteigers en het leggen van stroomkabels. Er wordt hard gewerkt, want eind dit jaar moet de haven opgeleverd worden. Wim Roelofs van de Stichting Actief Spijk mag voor deze keer mee de bouwplaats op en geniet zichtbaar: "Er is een tribune gebouwd langs de Rijn, daar wordt ook de naam Spijk nog ingemaakt, zodat iedereen kan zien dat de Rijn bij Spijk het land binnenkomt. Ja Spijk staat op de kaart en daar zijn we blij mee!"

Acht tot tien meter hoogteverschil

De aanleg van de haven is een uitdaging, want de Rijn heeft grote verschillen in waterstanden. Abe Schuring van bouwer Boskalis: "Dat klopt inderdaad. Bij een haven aan zee heb je te maken met eb en vloed, hier aan de Rijn zijn de hoogteverschillen nog groter, soms wel acht tot tien meter. Dat komt door smeltwater en regenval. We hebben daarom drijvende steigers gemaakt aan grote palen, die steigers gaan mee met de hoogte van het water."
De overnachtingshaven is dus bedoeld voor binnenvaartschippers. Sandra van Dijk van ’t Velde van Rijkswaterstaat legt uit: "Tussen Duitsland en Tiel zijn nu te weinig plekken waar deze schippers veilig kunnen uitrusten, met deze haven straks, kunnen ze dat wel. Het is een bijzonder project want daar waar nu de haven ligt, was twee jaar geleden nog land. Er stonden koeien en opstallen, die zijn allemaal weg voor de haven."

Verdwenen natuur komt terug

"De natuur wordt wel gecompenseerd want er komt een heel nieuw struingebied", vertelt van 't Velde. Spijk zelf heeft mee mogen praten over de herinrichting van het gebied. Het dorpje dat nog geen 700 inwoners telt, gaf aan ook gebruik te willen maken van het buitengebied, dus is er ook een nieuw wandelpad aangelegd en een heuse tribune.
Wim Roelofs, bestuurslid van Stichting Actief Spijk: "De natuur die verdwenen is door de aanleg van de haven wordt op deze manier gecompenseerd met een nieuw struinpad. Er is al een trap vanuit het dorp om de dijk op te lopen, daar komt nu nog een nieuwe trap bij naar het struingebied. En ter hoogte van tien nieuwe camperplaatsen is een tribune gebouwd waarin ook nog de letters Spijk in worden gemetseld, zodat iedereen die vanuit Duitsland naar Nederland vaart ons dorp meteen ziet."
Wim Roelofs op de tribune in Spijk
Wim Roelofs op de tribune in Spijk
Na de zomer moet het echte havenwerk klaar zijn en wordt de hele inrichting verder afgemaakt. Dan wordt ook het gebied weer vrijgegeven aan omwonenden en bezoekers. Wim Roelofs van Stichting Actief Spijk verheugt zich daar nu al op: "Ik weet zeker dat ik dan met mijn vrouw regelmatig op de tribune zal zitten langs de Rijn, om te genieten van het uitzicht."