Gelderland

Marcouch pakt criminele hangjongeren hard aan: 'Aanhoudingen verricht'

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem © RTV Connect
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch belooft een stevige aanpak van overlastgevende en criminele hangjongeren. De afgelopen dagen zijn diverse aanhoudingen verricht, vertelt Marcouch in gesprek met streekomroep RTV Connect. "Het kan niet zo zijn dat mensen zich in eigen buurt of wijk onveilig voelen."
"De openbare ruimte is van ons allemaal en mag niet geclaimd worden door een 'grote bek'", stelt Marcouch. Hij roept op tot respect voor elkaars eigendommen en voor de veiligheid en leefbaarheid van de buurt, aldus RTV Connect.
De Arnhemse burgemeester wil de rust weer snel doen terugkeren in de wijk Elderveld. Daar hebben omwonenden van het Driemondplein camera's geïnstalleerd die hun auto's in de gaten houden omdat de afgelopen periode verschillende auto's zijn vernield. Van een 71-jarige buurtbewoner werd zijn auto total loss geschopt. Bij het inloopcentrum voor ouderen werden ruiten ingegooid. Volgens buurtbewoners zou dat toe te schrijven zijn aan een klein groepje hangjongeren dat omwonenden zou intimideren.

'Niet stoppen tot probleem opgelost is'

"We zullen niet stoppen totdat dit probleem is opgelost", verklaart Marcouch vastberaden. De burgemeester gaat persoonlijk in gesprek met buurtbewoners en hij deelt hun bezorgdheid. Volgens Marcouch is een aantal jongeren 'ernstig ontspoord' en neemt hij de situatie heel serieus. "Wij zullen niet stoppen totdat het probleem stopt. Dat betekent aanhouden, opsporen, vervolgen door het Openbaar Ministerie, aanspreken van ouders, aanspreken van jongeren en voor diegenen die open staan voor hulp bij opvoeding, zullen we dat bieden."
"Dus we zullen samen met ouders, schouder aan schouder met de buurtbewoners, kijken hoe we zo snel mogelijk de rust kunnen herstellen in de buurt. En uiteraard hoort daar ook bij dat de pers in alle vrijheid en veiligheid z'n werk moet kunnen doen."
Verslaggever Arjan Hoefakker van RTV Connect werd met stenen bekogeld nadat hij het groepje benaderde om hen de kans te gegeven hun kant van het verhaal te vertellen.
Naast overlast ziet Marcouch dat er ook sprake is van criminaliteit onder sommige van de jongeren. "Het gaat over vernielingen, maar mogelijk ook crimineel gedrag zoals het dealen van drugs en andere strafbare feiten. We kijken ook vanuit hulp want een aantal jongeren heeft gewoon problemen met zichzelf. Problemen die misschien thuis spelen waarbij ouders misschien onmachtig of afwezig zijn. We kijken of bijvoorbeeld vanuit jongerenwerk en hulpverlening ook hulp kunnen aanbieden."

'Strafbare feiten melden'

Over het incident waarbij de verslaggever bekogeld werd met stenen, zegt de burgemeester dat er aangifte gedaan moet worden, zodat een norm gesteld kan worden. "Ik denk dat het echt helpt als de norm gesteld wordt. Ik denk dat het heel goed is als mensen bellen en melding doen en zeker als er sprake is van strafbare feiten melden en aangifte doen. Ik denk dat we die jongeren niet helpen als mensen wegkijken."
Marcouch roept bewoners op te blijven melden als ze verkeerde dingen zien. "Dat helpt de jongeren te denken en uiteindelijk te doen stoppen of een goed gesprek te hebben. Dat ze een straf uitzitten en vervolgens even nadenken om bijvoorbeeld een ander perspectief en een ander pad in te slaan. Want: Arnhem biedt volop kansen en mogelijkheden. U kent onze pedagogische wijken. Ik wil dat onze kinderen en onze jongeren het beste van hun leven maken."

Intensief toezicht blijft

Politie en handhavingsdiensten hielden intensief toezicht de laatste tijd, en dat zal zo blijven, benadrukt Marcouch. Hij stelt ook dat het van cruciaal belang is om ouders aan te spreken, aangezien zij primair verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen.
Hij erkent dat niet iedereen dezelfde kansen en ondersteuning heeft, en belooft daarom ook hulp en begeleiding aan te bieden op het gebied van onderwijs en werk. Hij roept ook op tot respect voor hulpverleners, agenten en journalisten die hun werk in de buurt uitvoeren.