Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Weer minder Gelderse gebruikers van voedselbank

Vrijwilligers maken voedselpakketten in orde. Foto ter illustratie.
Vrijwilligers maken voedselpakketten in orde. Foto ter illustratie. © ANP
NIJMEGEN - Het aantal gebruikers van de voedselbank blijft dalen. Dat blijkt uit de maandelijkse rondgang van Omroep Gelderland onder een aantal Gelderse voedselbanken. In vergelijking met vorige maand daalt het aantal huishoudens dat aanklopt bij de voedselbank met 5 procent.
Waar de voedselbanken in Arnhem, Nijmegen, Overbetuwe en Zevenaar in december nog 3190 gezinnen hielpen, waren er dat in april 2990. Die daling zet ook in de maand mei door naar 2826 voedselpakketten die worden uitgedeeld. "Gelukkig is er de laatste tijd sprake van een stevige afname", zegt Jan van Halder van de Voedselbank Nijmegen - Overbetuwe. "Vooral in de afgelopen twee weken. En in vergelijking met de situatie medio februari is er bij ons zelfs sprake van een afname met ongeveer 13 procent."
De Voedselbank Thermometer
De voedselbank Oost-Achterhoek, die inwoners van Winterswijk, Oost-Gelre, Berkelland, Aalten en Oude IJsselstreek bijstaat, kent geen daling. "Het aantal benodigde pakketten blijft stabiel", aldus de woordvoerder.

Omroep Gelderland vraagt sinds begin april aan vier representatieve voedselbanken in onze provincie hoeveel voedselpakketten ze uitgeven. Dat zijn de voedselbanken Oost-Achterhoek, Arnhem, Nijmegen-Overbetuwe en Zevenaar-De Liemers. Die aantallen worden iedere maand verwerkt tot de Gelderse Voedselbankthermometer. Zo is meteen duidelijk of het aantal mensen dat afhankelijk is van voedselhulp stijgt of daalt.

Donaties energiecompensatie

Naast de daling van het aantal voedselpakketten hebben de Gelderse voedselbanken nog meer goed nieuws. De oproep om de twee keer 190 euro energiecompensatie te doneren, blijkt een groot succes te zijn. Afgelopen november en december riepen de voedselbanken op om overtollige energiebijdrages aan hun over te maken. Daar is massaal op gereageerd, melden de voedselbanken nu. Zo ontving voedselbank Zevenaar zo'n 12.000 euro en kreeg Arnhem in totaal 80.000 euro.
"Voor ons is dat geheel nieuw", zegt Caroline van der Sluis van de Voedselbank Arnhem. "Tot nu toe hebben wij ons altijd voor onze klanten ingezet met 'gratis' verworven voedsel. Wij zetten het echt in als de voorraad tekort schiet. Dat hebben we in het begin van het jaar met groente en fruit gedaan en daarna met zuivel." Ook voedselbank Oost-Achterhoek gebruikt de energiedonaties voor verse groenten. In totaal is daar ruim 11.000 euro gedoneerd. Het ging daar ook naar de extra kosten van eind vorig jaar, zoals de aanschaf van extra voedselkratten.
[article:7825414">