Stedendriehoek

Willem zoekt duizenden euro’s voor puzzel van 42.000 stukjes

Willem wil de puzzel van 42.000 stukjes ophangen bij zijn tafeltennisclub
Willem wil de puzzel van 42.000 stukjes ophangen bij zijn tafeltennisclub © Omroep Gelderland
APELDOORN - Willem Aalders maakte een mega-puzzel van maar liefst 42.000 stukjes. Na die monsterklus wacht de Apeldoorner een volgende opgave: hij zoekt duizenden euro's om de puzzel van 7,5 bij 1,65 meter op te hangen bij zijn geliefde tafeltennisclub.
Eigenlijk wilde Willem pas na zijn pensioen een grote puzzel maken. Maar met zijn 65e verjaardag kon de puzzelfanaat niet meer wachten. Zes maanden en één dag werkte hij eraan. “Mijn vrouw heeft niet gemopperd dat ik altijd aan het puzzelen was. Het is heel relaxed om te doen.”
De kleurrijke afbeelding van ’s werelds beroemdste bouwwerken spreekt de Apeldoorner aan. Maar de puzzel past niet aan de muur van zijn woonkamer. Daarom doet hij het werk cadeau aan zijn andere hobby: tafeltennisvereniging De Brug.
“Ik ben al bijna veertig jaar lid hier. Het is mijn tweede huis en ik vind het gewoon leuk om hem hier op te hangen.” Terwijl hij dit zegt, schiet de puzzelaar vol. “Ik weet niet waarom. Ik heb veel liefde voor deze club. Dat mensen de zaal binnenkomen en zeggen: wauw, dat is mooi.”

Gieten in epoxy

Zover is het nog niet. Om de 42.000 stukjes op te hangen, moet de puzzel in epoxy worden gegoten. Samen met inlijsten en vervoeren is het verwachte prijskaartje zo’n 6.000 euro. “Het is zo duur door de grote oppervlakte.”
Om dit te bekostigen startte Willem een inzamelingsactie. Via online crowdfunding hoopt hij het bedrag bij elkaar te harken. Onder donateurs wordt onder meer een tafeltennisworkshop verloot. Zo werd in de afgelopen maand een derde van het streefbedrag opgehaald.
Bekijk hier de puzzel van Willem:
Willem zoekt duizenden euro’s voor puzzel van 42.000 stukjes
Als er te weinig donaties binnenkomen, blijft de puzzel onder Willems logeerbed. Daar ligt het in delen van 3.000 stukjes opgeslagen. “Dan moeten we op zoek naar een nieuw doel. Dat zou heel jammer zijn.”

Een nóg grotere puzzel

Stoppen met puzzelen denkt Willem niet aan. “Als ik moet kiezen, ligt mijn passie toch meer bij puzzelen dan bij tafeltennissen. Ik doe het heel erg graag. Op jonge leeftijd ben ik ermee begonnen. Mijn vader was ook een puzzelaar.”
Met nog twee weken inzamelen te gaan, kijkt Willem alweer stiekem vooruit naar een volgende puzzel. “Er is nog een grotere van 52.000 stukjes. Waar die moet hangen? Dat is een goede vraag. In elk geval niet bij De Brug. Want één is voldoende.”