Liemers

De tuin van Peggy is een 'zee van steen'

De tuin van Peggy is een 'zee van steen'.
De tuin van Peggy is een 'zee van steen'. © Omroep Gelderland
DUIVEN - De tuin van Peggy is een 'zee van steen'. De stenen liggen schots en scheef en de bakken van steen staan vol met dood onkruid.
Peggy woont ruim vier jaar in haar huis aan de Jongkindstraat in Duiven. Er moest veel veranderd worden aan het huis en ook een tuiverbouwing stond op de wensenlijst, maar zoals bij de meeste mensen komt de voortuin als allerlaatste aan bod. Dromen deed Peggy al wel over planten en bloemen. Ze maakte zelfs een PowerPoint-presentatie met welke plantensoorten ze graag wilde hebben.
Groencoach Jan-Julius pakt tijdens het programma 'De groenste straat van Gelderland' de tuin van Peggy aan. Daar heeft hij zijn handen vol aan. Hij vertelt: "We gaan nu mooie plantenvakken maken, want dit ziet er niet uit." Door de wortels van de grote bomen in de straat komen de klinkers omhoog en ligt alles schots en scheef.
De volledig versteende tuin maakt plaats voor planten voor bijen en vlinders. Sipke is plantenkweker en heeft voor Peggy onder andere een venkel plantje meegenomen. "Het ruikt niet alleen lekker, maar het bijzondere aan dit plantje is dat het de grootste vlinder van Nederland je tuin in lokt", vertelt Sipke enthousiast. "De Koninginnenpage, zoals de vlinder heet, legt zijn eitjes specifiek op deze plant. Met een beetje mazzel komt hij hierdoor in je eigen tuin."
En daar wordt Peggy erg blij van, want in haar PowerPoint stond de venkel: "Ik heb wel gekozen voor planten die ook wat dieren aantrekken. Aan de ene kant vind ik een strakke vormgeving in de tuin heel mooi, maar ook weelderige bloemen zijn welkom."
Zo zag de tuin van Peggy er eerst uit:
De tuin van Peggy, zoals het eruit zag.
De tuin van Peggy, zoals het eruit zag. © Omroep Gelderland
En zo is het nu:
De tuin van Peggy na metamorfose
De tuin van Peggy na metamorfose © Omroep Gelderland
Peggy is niet de enige in de Jongkindstraat waar er stenen zijn verruild voor groen.
De Groenste Straat van Gelderland - Duiven