Arnhem en omstreken

Deze huizen staan helemaal voor niks in de steigers

Week voor niks tussen de steigers door gierzwaluw?
Week voor niks tussen de steigers door gierzwaluw? © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Kom je deze blamage bekijken?", hoort de Omroep Gelderland-verslaggever al van verre in de Chopinstraat. Bewoonster Loes Huiskes staat in de deuropening van haar woning, die omgeven is door de stalen pijpen van een enorme steiger. Het gevaarte is deze week opgebouwd om het dak van het huizenblok, waar Huiskes woont, te kunnen renoveren voor de aanleg van zonnepanelen. "Dit is allemaal voor niks opgebouwd," klinkt het verontwaardigd.
De gemeente Arnhem heeft namelijk woningbouwvereniging De Eenvoud gesommeerd de werkzaamheden onmiddellijk stil te leggen. De steiger wordt maandag weer afgebroken, zonder dat er ook maar een minuut aan het dak is gewerkt. "Ik kreeg een zeer dreigende gemeente aan de lijn," zegt Henk Prevaes, secretaris van woningbouwvereniging De Eenvoud.

Anonieme tip

Iemand heeft volgens hem anoniem de gemeente getipt dat er gierzwaluwen en mussen gestoord worden door de werkzaamheden en de opgebouwde steiger. "Het is niet de eerste keer dat dit in Arnhem gebeurt hoor," zegt Prevaes. Volgens hem "rijdt hier in Arnhem een man op een fiets rond en die bekijkt dagelijks aan welke daken er in Arnhem gewerkt wordt". De secretaris gelooft er niets van dat er in de Chopinstraat gierzwaluwen zitten.
Toch worden de steigers volgende week weer afgebroken. Na een vooronderzoek van de Flora en Fauna omgevingsdienst is vast komen te staan dat de steiger voor overlast zorgt voor de flora en fauna. Zo staat er te lezen in een brief aan de bewoners van het bouwbedrijf dat de werkzaamheden moet uitvoeren. Volgens de bewoners zitten er ook vleermuizen.

Onzekerheid knaagt in de buurt

De bewoners zijn ontevreden over de extra overlast die dit gaat veroorzaken: "Ik vind het een schande, dit hadden ze van te voren toch moeten controleren," zegt Loes Huiskes. Vooral de onzekerheid knaagt in de buurt. "Wanneer wij wel aan de beurt zijn dat weten we niet," zegt buurvrouw Andrea Brinks. "Wat ik begrepen heb kan het wel een half jaar duren voordat ze überhaupt weer zouden kunnen beginnen. De Flora en Fauna Omgevingsdienst moet dus eerst gaan kijken of het wel of niet kan."
Ook Prevaes zegt ervan uit te gaan dat de werkzaamheden wel eens een half jaar vertraging zouden kunnen oplopen. Hoe veel geld de vertraging de woningbouwvereniging kost is nog niet bekend.