Rijk van Nijmegen

Meer overlast door verwarde personen: 'Soms is een tehuis beter'

In april moest een speciaal arrestatieteam uitrukken voor een verwarde man in Nijmegen
In april moest een speciaal arrestatieteam uitrukken voor een verwarde man in Nijmegen © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen vindt dat het debat gevoerd moet worden over waar verwarde personen in de wijk wonen. Het aantal overlastmeldingen in Gelderland is in de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. "Soms is het beter om mensen in een tehuis met goede zorg te laten leven."
"We moeten ons afvragen of mensen zoveel mogelijk in de wijk plaatsen wel een wenselijke richting in de samenleving is", zegt Bruls. Ingrijpen kan de burgemeester pas als de problemen heel ernstig zijn en al lang duren. "Bij de meest ernstige gevallen zou je wel eens willen dat je sneller kan ingrijpen. Dat betekent niet alleen uit huis plaatsen, maar ook zorgen voor ander onderdak met gepaste zorg. Daarmee spaar je ook veel maatschappelijk geld uit."
Huurrechtadvocaat Hanno Seijbel ziet veel voorbeelden van overlastgevende buren voorbijkomen in zijn kantoor. "Buren die noodgedwongen tijdelijk bij familie intrekken, in het weekend hun eigen huis ontvluchten, mensen die slecht of niet meer slapen of zich ziek moeten melden op het werk. De lat ligt heel hoog om een huurder uit z’n woning te krijgen", zegt Seijbel. "Dat is ook terecht, want iedereen heeft recht op een dak boven z’n hoofd. Maar er zitten wel grenzen aan."

'We liggen er wakker van'

Het aantal meldingen over verwarde personen in Gelderland is in de afgelopen tien jaar verdrievoudigd: van 4900 meldingen in 2012 naar dik 14.000 in 2022. Volgens Francis Saathof van het Landelijk Expertteam Aanpak heeft de toename van ervaren overlast meerdere oorzaken. "Aan de ene kant komt dat door het besluit van de overheid om mensen vaker in de wijk te plaatsen. Daarnaast zien we ook dat verdraagzaamheid en begrip is afgenomen. Eerder zaten deze mensen in een instelling."
In het tv-programma In het Vizier van de Jager komen Annelies en Joost* aan het woord. Zij hebben te maken met een buurman die tot diep in de nacht schreeuwt en op muren bonkt. "We liggen er soms wakker van. Als je thuis bent, wil je rust in je eigen huis."
Omroep Gelderland heeft met meer mensen contact gehad die in angst leven door een onvoorspelbare buur. Zo vertelt Marloes*: "Het eerste half jaar hebben we niet echt last gehad. Daarna is het begonnen met.. hij maakt vooral heel veel kabaal. Schreeuwt, vloekt, slaat met deuren. Klinkt allemaal heel agressief. We voelen ons niet veilig en liggen er wakker van."
Ook Joyce uit Dieren vertelde eerder last te hebben van overlastgevende buren. De alleenstaande moeder van een zoontje van 3 zei toen dat ze 24 uur per dag haar deuren op slot heeft, een beveiligingscamera heeft opgehangen en een extra poort in haar achtertuin heeft gebouwd. "Zodat ik altijd weg kan wanneer dat nodig is."
*Annelies en Joost wilden om privacyredenen niet met hun echte namen geciteerd worden. Hun namen zijn bekend bij de redactie.

Het verhaal van Annelies en Joost komt aan bod in het tv-programma In het vizier van De Jager op TV Gelderland. Daarin gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten, zich niet gehoord voelen en met de rug tegen de muur staan. Loop jij ook tegen dit soort zaken aan? De redactie van In het vizier van De Jager wil graag met je in contact komen. Je kunt een e-mail sturen naar inhetvizier@gld.nl. Je kunt de tv-uitzending ook online bekijken, in de app of onderaan dit artikel.