Arnhem en omstreken

Zo dwing jij isolatiemaatregelen af bij je huurbaas

Een woning waar dubbelglas geplaatst wordt.
Een woning waar dubbelglas geplaatst wordt. © ANP
ARNHEM - We doen de thermostaat uit, douchen korter en proberen op zo veel mogelijk manieren energie en vooral geld te besparen. Intussen wil de overheid dat er vanaf 2030 geen huurwoningen meer bestaan met een energielabel lager dan D. Tot die tijd kun je ook zélf als huurder bij je huurbaas een verzoek doen tot verduurzaming. Hoe? Wij zochten het voor je uit.
Je kunt als huurder aanspraak maken op het initiatiefrecht (artikel 243 burgerlijk wetboek boek 7). Mathijs ten Broeke van de Woonbond legt uit wat dit inhoudt. "Het initiatiefrecht is opgesteld zodat je zelf als huurder bij de huurbaas een officieel verzoek kunt doen om je huis te isoleren."
Dit verzoek kan bijvoorbeeld betekenen dat je eist dat de enkele beglazing in het huis vervangen wordt voor dubbel glas. Het recht geldt dan ook enkel voor isolatiemaatregelen.

Hogere huur

Belangrijk om te weten is dat je als huurder wel akkoord moet gaan met een (tijdelijke) verhoging van de huur. Zo kan de investering betaald worden. De hoogte van het extra bedrag hangt af van de werkzaamheden.
Ten Broeke: "Je stelt een brief op met een verzoek voor energiebesparende maatregelen. Dit verzoek stuur je naar je huurbaas. Bij een goed voorstel moet de huisbaas akkoord gaan. Bij weigering kun je een gerechtelijke procedure starten. Je kunt dan contact opnemen met een van de juristen van de Woonbond voor advies. Bij de gerechtelijke procedure bekijkt een kantonrechter het verzoek. Deze kan dan alsnog de huurbaas dwingen de maatregelen toe te passen."

Angst voor represailles

Mensen vinden een rechtsgang vaak een hele stap om te zetten, merken ze bij de Woonbond. Het verzoek kan bijvoorbeeld invloed hebben op de persoonlijke relatie met de huurbaas of bewoners zijn bang voor represailles. Soms zijn er huurbazen die keer op keer weigeren maatregelen door te voeren, waardoor de gerechtelijke procedure zinloos lijkt. "Mensen vinden het dan de moeite niet meer", zegt Ten Broeke.
Het initiatiefrecht bestaat nu enkel uit isolatiemaatregelen. De Woonbond pleit al jaren voor uitbreiding van het recht. "We zouden graag zien dat huurders in de toekomst met dit recht ook aanspraak kunnen maken op zonnepanelen."
De link naar de instructiebrief voor het verzoek om energiebesparende maatregelen vind je hier.