Rijk van Nijmegen

Wat kun je met oude verf? Hier zamelden ze het in

Verf krijgt een nieuw leven in Nijmegen.
Verf krijgt een nieuw leven in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wat te doen met overgebleven potten muurverf die bij schilderwerkzaamheden overblijven? Die kun je natuurlijk weggooien, maar bij de gemeente Nijmegen dachten ze daar anders over. Schilders konden daar als proef overgebleven potten muurverf inleveren, zodat ze weer verwerkt konden worden in nieuwe verf.
De Gemeente Nijmegen is, onder meer in samenwerking met regionaal innovatieplatform RvN@ en het bedrijf Woodfield, gestart met het project Verf- en Retourverwerkingssysteem. Met als doel verspilling van verf verminderen en de schilderssector verduurzamen. Restanten verdwijnen nu vaak in de verbrandingsoven.

Bij klant achterlaten

Schildersbedrijven kunnen ongeopende verfblikken vaak retour sturen naar de leverancier. Verfblikken die al geopend zijn laten ze veelal achter bij de klant. Dat werkt niet altijd, waardoor ze met verfrestanten blijven zitten. Deze restanten komen vaak bij het restafval terecht en eindigen vervolgens in een verbrandingsoven.

2500 liter oude verf

In Nijmegen zijn ze daarom een pilot gestart. Schilders konden hun restanten begin mei inleveren bij een speciaal schildersbedrijf. Daar werd massaal gehoor aangegeven. 2500 liter verf is hiermee uiteindelijk ingezameld.
Projectleider Shasco Laugs laat weten dat dit de verwachtingen ruim overtroffen heeft. "We hadden verwacht zo'n circa 600 liter op te halen, maar dit is zeker vier keer zoveel geworden." Hij wil in het bijzonder Woodfield bedanken voor het 'innovatievermogen en het nemen van deze stap in duurzaamheid'.
Van die ingezamelde potten wordt weer nieuwe verf gemaakt. En dat gebeurt in Beuningen bij het bedrijf InterCheM. "Uiteindelijk zijn wij natuurlijk een commercieel bedrijf," zegt Erik Wegh van InterCheM. "Ik geloof dat als je dit op structurele termijn wil toepassen, dat er dan ook goed verdienmodel in met zitten. We hebben met deze pilot laten zien dat dat kan."

Interesse

En er zijn al meer gemeenten die hun interesse hebben laten blijken. "Dat zijn de gemeenten Druten, Berg en Dal en Wijchen," zegt Martijn de Haas van innovatieplatform RvN@. "Andere gemeenten hebben nu van het project gehoord, dus we verwachten, dat er al snel meer interesse bijkomt."
Hier krijgt verf een tweede leven