Gelderland

Verdwijnen buslijnen voorlopig afgewend, provincie legt 13 miljoen neer

Een bus van Arriva
Een bus van Arriva © Omroep Gelderland
Het verdwijnen van buslijnen in Gelderland is voorlopig afgewend. De provincie legt 13 miljoen extra neer, dat is genoeg om de tekorten van komend jaar te dichten.
De zorgen over het openbaar vervoer zijn groot, de komende jaren lopen de tekorten ook nog eens op tot bijna 30 miljoen euro in 2027.
Die zorgen zijn niet weggenomen, maar door nu het geld neer te leggen hoeft er komend jaar niet bezuinigd te worden op het openbaar vervoer. Alle partijen stemden in met het voorstel.
De tekorten komen door de opgelopen kosten, daarnaast reizen er sinds de coronatijd minder mensen met de bus.
Minder bussen beperkt de vrijheid van Rens:
Minder bussen betekent minder vrijheid voor Rens

Rijk moet betalen

De provincie vindt dat het Rijk meer moet gaan betalen om het busvervoer op peil te houden. "Dit hebben we verschillende malen onder de aandacht gebracht, maar helaas zonder resultaat", vertelde gedeputeerde Jan van der Meer. Over een maand gaat de provincie met een bus naar Den Haag om actie te voeren.
In het debat werd ook een voorstel door 50Plus ingediend om toiletten in de trein te bouwen. Daar werd al regelmatig over gedebatteerd.
Gelderse regiotreinen hebben geen toilet en het gaat nog jaren duren voordat dat wordt opgelost. 50Plus wil daar niet op wachten, maar daar was geen meerderheid voor.
Pas als de treinen worden vervangen, wordt er een toilet in de trein gebouwd. Dat is uiterlijk in 2042. "Dan moeten mensen dus nog 18 jaar hun behoefte ophouden", stelde 50Plus'er Anton van Straten.