Rijk van Nijmegen

Groesbeek moet geen Groesgreppel blijven: 'Ik ben er niet trots op'

De Groesgreppel moet weer een Groesbeek worden
De Groesgreppel moet weer een Groesbeek worden © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Erfgoed is het, vinden veel inwoners van Groesbeek. Dat moet je koesteren en trots op zijn. Maar de Groesbeek, de beek waar het dorp zijn naam aan dankt, ligt er troosteloos bij. Al jaren. En dat valt niet goed.
"Hier liggen onze roots", weet ook wethouder - en Groesbeker - Erik Wijers. Hij heeft erfgoed in zijn portefeuille als wethouder. Hij vindt dan ook dat er serieus nagedacht moet worden over wat te doen met de naamgever van het dorp die er nu zo beroerd bij ligt. "Ik ben er ook niet heel trost op, moet ik eerlijk zeggen."

25 miljoen literflessen

Fractievoorzitter Wiebo Kersten van de partij van de wethouder - Kernachtig Groesbeek - wil de Groesbeek nu op de agenda van de gemeenteraad hebben. Die moet binnenkort ook een besluit nemen over de Spoorbeek. Dat is een waterpartij langs het marktplein, die kunstmatig in stand wordt gehouden. De gemeente pompt jaarlijks 25 miljoen literflessen aan grondwater naar boven om dat voor elkaar te krijgen.
Onverantwoord vindt wethouder Ria Barber, verantwoordelijk voor waterbeheer. "Niet duurzaam. We vinden niet dat we op deze manier door kunnen gaan." De kunstmatige aangelegde Spoorbeek wordt nog wel eens verward met de echte Groesbeek, die achter de Nederlands Hervormde kerk stroomt, of liever gezegd: zou moeten stromen.

Leeft enorm

"Het is heel eigen. Het betekent gewoon heel veel voor heel veel inwoners", weet ook fractievoorzitter Wiebo Kersten van Kernachtig Groesbeek. "Het leeft enorm." Dat ziet wethouder waterbeheer Ria Barber ook. "We weten dat het heel gevoelig ligt en ik snap het ook." De bron bij de kerk die alles deed stromen is inmiddels niet veel meer dan een poel. Van alles is er al geprobeerd. Kunstmatige ingrepen als putten slaan en pompen plaatsen.
José en Gerard van Extel zijn van die mensen die maar één dingen willen: weer water in de Groesbeek. Volgens hen moet dat niet zo moeilijk zijn, als we ook naar de maan kunnen vliegen. "Het is echt meer een greppel van een beek", verzucht Gerard vanaf een bruggetje boven een gortdroge bedding. "Het is echt een greppel, een droge greppel", beaamt José de constatering van haar man. "Op deze plek is Groesbeek ontstaan. Dat moet je koesteren."
Met anderen hebben ze oplossingen aangedragen. Zoals het versmallen van de bedding en aanvoer van regenwater van hoger gelegen delen dat nu in tientallen putten verdwijnt. En er liggen volgens Groesbekers ook nog bronnen onder de grond die aangeboord zouden kunnen worden. Maar zoals veel inwoners van Groesbeek zijn ze er niet gerust op dat de naamgever van het dorp gered gaat worden. "Je merkt dat de politiek met andere dingen bezig is", vindt Gerard van Extel. "En dat dit er een beetje bij hangt."

Niet ten koste van alles

"We snappen dat het emoties oproept. We kijken naar alles wat de inwoners aangedragen hebben", zegt wethouder Ria Barber. "Daar wordt op het moment heel serieus naar gekeken. Wat kunnen we daarmee? Maar het kan niet ten koste van alles." Dat de Groesbeek wel kan stromen is te zien achter de camping Bij Ons, even buiten het dorp. Daar komt hij boven de grond als een sprookjesachtig meanderend stroompje dat populair is bij kamperende kinderen.
Al die mogelijkheden gaan ook door het hoofd van Wiebo Kersten van de lokale partij Kernachtig Groesbeek. Zijn partij wil zich inzetten voor stromend water door de Groesbeek. "Wij zijn van mening dat je het uiterste moet proberen om het voor elkaar te krijgen. Het raakt mensen. Mijn eigen vader bijvoorbeeld." In het uiterste geval Groesgreppel op alle plaatsnaamborden vinden mensen als José en Gerard maar niks.