Gelderse Vallei

Dorp na jaren overlast 'eindelijk' verlost van 400 vrachtwagens

Dorp na jaren overlast 'eindelijk' verlost van 400 vrachtwagens
Dorp na jaren overlast 'eindelijk' verlost van 400 vrachtwagens
GARDEREN - Ze hebben er ruim zeven jaar op moeten wachten, maar vanaf deze zomer zijn de inwoners van Garderen 'eindelijk' af van overlastgevend vrachtwagenverkeer dat dwars door het dorp rijdt. "Het is alsof we de Champions League winnen", zegt Ton van Krevel, de voorzitter van Plaatselijk Belang Garderen. "Echt fantastisch, vooral voor de veiligheid."
Al jaren is het in Garderen te gevaarlijk op de smalle straten in het dorp. Vrachtwagens die langs fietsers en voetgangers razen, zorgen voor onveilige situaties. Ook zorgen de wagens voor trillingen, die scheuren in huizen veroorzaken.
"Uit twee rapporten blijkt dat er écht wat aan de hand is", vertelt Ton van Krevel. "Er rijden per dag zo'n vierhonderd vrachtwagens door ons dorp, die hier niet hoeven te zijn. We hebben tal van gesprekken gehad met de gemeente en de provincie, telkens zonder resultaat. Tot vandaag", zegt hij trots. "Eindelijk komt er een oplossing voor het probleem."

Onaantrekkelijk

Wethouder Mijntje Pluimers loopt trots met het verbodsbord door het dorp. "Ik ben blij dat we het eindelijk voor elkaar hebben gekregen." Volgens haar lag de vertraging van de afgelopen jaren vooral bij de provincie, van wie de wegen in het dorp deels zijn. "Maar we hebben goede gesprekken gevoerd en zijn er samen uitgekomen. Een deel van het centrum van Garderen wordt afgesloten voor vrachtverkeer. Dat betekent dat het heel onaantrekkelijk wordt om door het dorp te rijden." Bestemmingsverkeer om winkels en horeca te bevoorraden, mag nog wél het dorp in.
"De leefbaarheid en de verkeersveiligheid staan al jaren onder druk. Dat gaan we nu eindelijk verbeteren", zegt Pluimers, die hiermee ook een verkiezingsbelofte van haar partij Lokaal Belang inlost.

Tekstkar

De afgelopen jaren zijn er alternatieven voor de vrachtwagenafsluiting getest. Zo heeft de gemeente de verkeersborden richting Garderen aan laten passen. Afgelopen zomers stonden er tekstkarren om vrachtverkeer om Garderen heen te leiden. Ook zijn bedrijven met vrachtwagens en transporteurs die door Garderen rijden, aangeschreven. Maar dit allemaal zonder gewenst resultaat.
"Met dit verbod komt er eindelijk een einde aan de onveiligheid", zegt Van Krevel. "Het is voor iedereen een overwinning." Het vrachtwagenverbod gaat naar verwachting voor het einde van de zomer in.