Stedendriehoek

Ontsteltenis na diefstal beelden: 'Wat voor mensen doen dit?'

Drie beelden zijn verdwenen en een bleef beschadigd achter
Drie beelden zijn verdwenen en een bleef beschadigd achter © Gemeente Apeldoorn
APELDOORN - Er is nog met een groep mensen naar de beelden gezocht. Misschien dat de dieven ze ergens verstopt hadden, maar tevergeefs. De beelden zijn verdwenen, concludeert Lizz Tulk. Ze is adviseur cultuur en erfgoed bij de gemeente Apeldoorn. Tulk reageert ontsteld op de diefstal van drie van de vier beelden van spelende kinderen in het stadspark Berg en Bos. Het vierde beeld werd zwaar beschadigd.
De beelden zijn ergens in het pinksterweekend gestolen. De dieven moeten brutaal te werk zijn gegaan, want vanwege Pinksteren was het druk in het park en de beelden staan dicht bij de uitgang van de Apenheul. 's Nachts zit het park op slot.
"Niet te begrijpen, wat voor mensen doen dit?", reageert een voorbijganger. De mensen die de plek van de diefstal passeren, spreken er schande van. "Ik heb begrepen dat brons niks oplevert, dus waarom ze het doen, al die moeite, begrijp ik ook niet", zegt een man die langs de lege plekken op de grond loopt.
Beeldengroep Spelende Kinderen
Beeldengroep Spelende Kinderen © Gemeente Apeldoorn

Beelden onvervangbaar

Volgens Tulk van de gemeente zijn de beelden niet te vervangen. De twee kunstenaars zijn inmiddels overleden en er zijn geen mallen om nieuwe beelden te gieten. Er kan veel als het gaat om replica's weet de adviseur, maar het is niet wenselijk. "Ik zeg wel eens: als je een Van Gogh aan je muur hebt gehad en die is weggehaald, dan ga je er ook geen poster van Van Gogh neerhangen."
De gemeente hoopt nog wel dat er tips binnenkomen over de diefstal. Het liefste zouden ze de kunstwerken natuurlijk terug hebben, maar anders zouden ze de schade kunnen verhalen. Maar zijn de kunstwerken wel in geld uit te drukken? Nee is het antwoord van Tulk. De kunstwerken hebben vooral een waarde voor de toeschouwers en de inwoners van Apeldoorn.