Rijk van Nijmegen

Verhuurder belooft beterschap na 'mishandeling' met hete douche

Douchen zonder gekookt te worden
Douchen zonder gekookt te worden © Pxhere
NIJMEGEN - Bewoners van appartementencomplex de Vijverhorst in Nijmegen hoeven niet meer gillend onder de douche vandaan te springen. Dat moest regelmatig wanneer er iemand in het gebouw de wc doortrok met een gloeiend hete douche als gevolg. De verhuurder komt nu met een oplossing.
Die oplossing lijkt even eenvoudig als doeltreffend. "Er is een toezegging gedaan om het hele complex te gaan voorzien van een thermostatische douche mengkraan", laat een woordvoerder van woningcorporatie Portaal weten.

Binnen zes weken

Dinsdagmiddag was er een gesprek tussen boze bewoners en verhuurder Portaal. Dat was volgens de woordvoeder 'een goed gesprek'. Dat gesprek kwam er omdat de bewoners Portaal middels een brief officieel in gebreke stelden en eisen dat een reeks van gebreken binnen zes weken moet zijn verholpen.
"Ze hebben wel erkend dat er een aantal dingen fout zijn gegaan", zegt bewoonster Lonneke Klomp. Het bijna vijftig jaar oude complex heeft een flinke opknapbeurt gekregen om energiezuiniger te worden, maar dat pakte dus niet overal even goed uit.
Een paar bewoners waren het wachten zelfs zo zat dat ze overwogen om naar de politie te stappen om aangifte te doen van mishandeling omdat het voor hen een soort Russisch roulette is om onder de douche te stappen. Wanneer er iemand ergens in het pand de wc doortrekt kan dat leiden tot een veel te hete, en daarmee pijnlijke douchebeurt.

Toezeggingen

In januari beloofde de woningcorporatie al beterschap, maar volgens de klagende bewoners gebeurde er weinig tot niets. Het gaat onder meer om lekkages, tocht, het niet kunnen verwarmen van de woning, ventilatiesystemen die niet naar behoren werken en dus die knetterhete douche waar nu wat aan gedaan gaat worden.
"Toezeggingen zijn in gang gezet en als er nu vragen zijn, dan schakelen deze bewoners rechtstreeks met onze adviseur leefomgeving, zodat ze één ingang hebben", aldus de woordvoerder van Portaal. Volgens hem zijn de meeste klachten inmiddels verholpen met uitzondering van de kou en tocht in sommige appartementen en de problemen met de douche. "De focus ligt nu op de uitvoering van de aanbevelingen uit het rapport van de externe deskundigen ten aanzien van tapwater, CV en luchtbehandeling."

Eerst zien

De bewoners zijn voorzichtig positief. "Weer wachten. Eerst zien, dan geloven", reageert bewoonster Anita van Meegen. Een half jaar geleden werden er ook beloftes gedaan en ook nu is er geen duidelijkheid over wanneer precies alle problemen worden verholpen. "Ze hebben ons gezegd dat ze ook afhankelijk van anderen zijn."
Uit voorzorg handhaven ze de termijn van zes weken. "Als het allemaal te lang duurt gaan we alsnog naar de huurcommissie." Die kan bij het vaststellen van ernstige gebreken de huur tot maximaal 40 procent verlagen tot de gebreken zijn verholpen.