Rivierengebied

Ooievaars hebben slecht imago gekregen: 'Het raakt me in mijn hart'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
HERWIJNEN - Geklepper en genestel: het ooievaarsseizoen is weer begonnen. De ooit zo populaire trekvogel heeft een slecht imago gekregen. Mensen hebben last van de ontlasting en vinden het zielig dat moederooievaars hun zieke kuikens uit het nest gooien. Ooievaarsfan Piet van Andel vindt dit onterecht.
De kritiek op de ooievaar is dat de vogel alle weidevogelkuikens op eet, de hele dag kleppert en alles onder poept. Mensen zijn bang dat de vogelpoep de lak van auto's beschadigt. Piet van Andel van Ooievaarsopvang Herwijnen baalt er stierlijk van. "Het raakt me in mijn hart. Ik ben al mijn hele leven lang weg van deze dieren." Van Andel runt de opvang met veel liefde en zet zich al jaren in voor de ooievaars in en om Herwijnen. De opvang doet zijn best om de vogel te behouden en te beschermen.
BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink zoekt Piet van Andel op in de opvang en mag meteen helpen met het verhuizen van twee jonge vogels naar de achtertuin.
Luister naar de radiobijdrage (1-3)
Kijk hier hoe moeder ooievaar haar kind uit het nest gooit:
Slecht imago
Sommige mensen vinden dat de eiber moordlustig is, hij zou heel veel kuikens en kikkers eten. Geheel onterecht vindt Van Andel. Kijk maar naar de vos, de kraai en vele anderen. "Zij moeten ook allemaal hun voedsel uit de natuur halen, maar daar zeggen we niks van." Hij vindt het niet terecht dat we daarvoor de ooievaar gaan aanvallen.
"Het is juist een hele lieve, vriendelijke en toegankelijke vogel", vertelt hij. Hij vindt juist dat we blij moeten zijn met de ooievaar. Bijna waren ze de vorige eeuw uitgestorven, maar na vele uitzettingen en fokprogramma's gaat het heel goed met de vogel. "We hebben er 53 jaar geleden voor gezorgd om ooievaars weer in Nederland te krijgen." .
Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Paar maanden in het land

De ooievaar is maar een paar maand per jaar in Nederland, over een tijdje trekt de vogel -om te overwinteren- naar Afrika. Deze maand en in juli zijn er naar schatting vijfduizend ooievaars in Nederland.
Als de wens van Piet uitkomt dan neemt het aantal ooievaars in ons land de komende jaren verder toe. Hij hoopt dat er in de toekomst verspreid langs de grote rivieren in Gelderland aan weerzijden ooievaarsnesten zullen zijn. Dat zorgt voor een betere spreiding van de zwart-witte vogels...
Luister naar de radiobijdrage (3-3)

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.