Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Hersenen 'fors beter' na maagverkleining

Deze man komt nog niet in aanmerking voor een maagverkleining.
Deze man komt nog niet in aanmerking voor een maagverkleining. © Towfiqu Barbhuiya - Unsplash
NIJMEGEN - Mensen die een maagverkleining hebben ondergaan vallen niet alleen af, ze hebben ook betere hersenen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc, ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en TNO Leiden.
Dat een maagverkleining goed is voor het brein ontdekten de onderzoekers door allerlei testjes te doen met 146 mensen die een maagverkleining hebben gehad. De deelnemers werden twee jaar lang gevolgd. Zeker 45 procent van de deelnemers scoorden een half jaar na de operatie fors beter op de testen.
Maar hoe kom je erbij om dit te onderzoeken? "Uit best veel onderzoek is al naar voren gekomen dat obesitas gevolgen heeft voor het brein. Dat is al onderzocht bij bijvoorbeeld muizen. Maar wat gebeurt er andersom? Wat doet vetafname in het brein van mensen met obesitas? We wilden weten of het proces omkeerbaar is", vertelt Debby Vreeken. Zij is onderzoeker bij het Radboudumc en zij promoveert op dit onderwerp.

Zo gaat dat

Het onderzoek is dus onderdeel van een grotere studie naar de invloed van obesitas op de werking van de hersenen. Maar waar test je dan op? "Deelnemers deden zogenoemde cognitieve testen", vervolgt Vreeken. "Dat betekent dat we vooral testen op zaken als alertheid, concentratie en geheugen. Zo vertelden we deelnemers een verhaal en keken we hoe ze dat na konden vertellen. We deden aandachttests en gaven deelnemers een cijferreeks. Die moesten ze dan navertellen of achterstevoren opzeggen."

Zegt niets over IQ

De mensen die een maagverkleining hebben gehad verloren gemiddeld dertig kilo in zes maanden. Ook daalde hun bloeddruk en cholesterol. Tevens werden depressieve klachten minder. En het maakt mensen dus slimmer, toch?
"Het maakt mensen niet slimmer", benadrukt Vreeken. "Het gaat echt om cognitieve vaardigheden. Dat zegt niets over IQ."
Ook valt nog niet te zeggen of de hersenen veel gezonder zijn. "Dat vergt andere onderzoeksmethoden. Die zijn dit keer niet gedaan, maar dat wordt wel onderzocht. Het duurt nog eventjes voor dat resultaat er is."
Een maagverkleining wordt pas gedaan bij mensen die echt niet zelf kunnen afvallen. "Het is een laatste redmiddel", zegt Vreeken. Het gaat om mensen met morbide obesitas of mensen met obesitas die extra gezondheidsproblemen hebben. Denk bijvoorbeeld aan diabetes.