Gelderse Vallei

Nieuw plan omstreden voedselattractiepark is klaar

Het WFC moet in de oude Mauritskazerne in Ede komen
Het WFC moet in de oude Mauritskazerne in Ede komen © World Food Experience
EDE - Het nieuwe plan voor het World Food Experience (WFE), het veelbesproken voedselattractiepark in Ede, is af. De afgelopen maanden werkte de stichting achter de experience - naar eigen zeggen met succes - aan een nieuwe 'businesscase' voor het WFE. "Er ligt een heel mooi nieuw plan", zegt woordvoerder David de Bruijn.
Het WFE kreeg de afgelopen jaren al met veel tegenslag te maken. De zwaarste klap kwam toen de Raad van State in december 2022 oordeelde dat eventuele natuurschade van het oorspronkelijke bouwplan onvoldoende is onderzocht. Daardoor kan een geplande aanbouw aan de al bestaande Mauritskazerne, waar het attractiepark moet komen, niet doorgaan. Er zijn sindsdien twee opties over: of de stekker gaat uit het project, of er komt een alternatief plan.

Snelkookpan

Dat alternatieve plan is nu dus af en is woensdagmiddag naar geldschieters provincie Gelderland en de gemeente Ede gestuurd, vertelt woordvoerder De Bruijn. Precies op tijd, want het plan moest voor 1 juni klaar zijn. Wat er exact in het plan staat, zoals het nieuwe beoogde bezoekersaantal, blijft gissen. De Bruijn wil het niet delen. "Het is op dit moment niet aan ons om het nu rond te sturen. We hebben het plan voor onze opdrachtgevers, de provincie en gemeente, gemaakt en zij hebben het ontvangen. Dan is het ook aan hen dat te delen."
"We hebben de afgelopen weken in een snelkookpan gezeten om het plan zo goed mogelijk te maken. Er ligt nu een heel goed idee waarmee de experience verder kan, zodat we in de toekomst jongeren kunnen inspireren over voedsel", gaat hij verder. Een extern bureau is ingehuurd om de plannen vorm te geven.
Volgens de stichting achter de experience is het gelukt om een winstgevende 'businesscase' te maken. Ook is er een nieuw 'wow-effect' toegevoegd. Dat zou oorspronkelijk een draaiende theaterzaal zijn, maar doordat de uitbouw niet door kan gaan, kan dat idee niet terugkomen in het aangepaste en kleinere WFE. "We geloven helemaal in dit nieuwe idee. We denken dat de provincie en gemeente dat ook gaan doen. Dat de experience er komt, is ook in het belang van hen", vindt de stichting.

Risico

De kosten van de bouw van het WFE vallen volgens De Bruijn doordat de aanbouw niet doorgaat, een stuk lager uit. "Daardoor wordt het financieel risico voor de gemeente en de provincie ook kleiner." De gemeente Ede stopte al 6 miljoen euro in het project. De provincie Gelderland heeft 17 miljoen euro aan subsidie klaarstaan. Het is onzeker of de provincie dat geld nog wil uitgeven, bleek eerder al na een rondgang van Omroep Gelderland.
Provinciale partijen zijn niet zo happig meer om het geld 'zomaar' voor een nieuw plan vrij te maken. De subsidieaanvraag moet van een aantal partijen over. "Je kan niet op basis van oude plannen denken: oh ik gooi het helemaal om en dan denken dat het geld blijft staan", zei Charlotte de Roo van GroenLinks bijvoorbeeld.