Rivierengebied

Mensen uit Randstad komen massaal naar ons toe

Het centrum van Culemborg.
Het centrum van Culemborg. © ANP
CULEMBORG - Steeds meer mensen verlaten de Randstad en strijken neer in Gelderse gemeenten zoals Culemborg en Nijkerk. Het Rijk wil voorkomen dat lokale inwoners hiervan de dupe worden. Nieuwe wetgeving komt eraan, maar verschillende gemeenten nemen het heft al in eigen hand. Hoe pakken ze dit aan?
Rasechte Culemborger en vastgoedmakelaar Kim Smit ziet de stijging van het aantal inwoners in Culemborg. Tot voor kort zag zij een duidelijke grens in het verhuisgedrag van de inwoners van de Randstad.
"Rivieren de Lek en de Waal werden in mijn beleving altijd een beetje gezien als grensgebieden. De laatste tijd zie je mensen toch steeds vaker de sprong maken naar de andere kant van het water. De Randstad breidt zich verder uit naar het oosten."
"Ik herinner me nog goed hoe ik vroeger uit mijn raam over de weilanden uitkeek, nu staat daar een hele nieuwe woonwijk", vertelt een Culemborgse die er al een decennium woont. Ze bedoelt hiermee nieuwbouwwijk Parijsch. "Een wijk die door veel Randstedelingen als aantrekkelijk wordt ervaren", voegt vastgoedmakelaar Gerald de Jong toe.
Bekijk de video over de groei van Culemborg:
Culemborg groeit
De makelaar heeft in de afgelopen jaren veel mensen de sprong zien maken naar Culemborg. Het grootste pluspunt voor de nieuwkomers is volgens De Jong de mogelijkheid een groter huis voor minder geld te kopen. En toch de Randstad om de hoek.

'Randstedelingen verdringen Culemborgers'

Gemeenten zoals Culemborg willen ervoor zorgen dat de lokale bevolking nog genoeg kans heeft op huisvesting in eigen gemeente. Hugo de Jonge diende in 2022 een wetsvoorstel in om gemeenten meer ruimte te geven om woningen toe te wijzen aan eigen inwoners.
De verwachting is dat deze wetswijziging dit jaar nog aangenomen zal worden. Gemeente Culemborg is ondanks dit nieuwe voorstel al begonnen met een eigen regeling om lokale inwoners voorrang te geven.
"Wij zien dat Randstedelingen die meer te besteden hebben Culemborgers verdringen. We maken daarom afspraken met ontwikkelaars waarbij inwoners van Culemborg betere kansen krijgen", vertelt een woordvoerder van de gemeente.
Ook gemeente Nijkerk is druk bezig om de kansen van de eigen inwoner te maximaliseren. "We zijn druk bezig met het opstellen van een huisvestingsverordening. Dit betekent dat 50 procent van sociale huur, maar ook de goedkopere nieuwbouw toegewezen kan worden aan eigen inwoners."
Bekijk het kaartje over de verhuizingen naar Gelderland: