Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Actievoerders leggen Statenvergadering stil

Actievoerders in het provinciehuis
Actievoerders in het provinciehuis © Omroep Gelderland
ARNHEM - Actievoerders hebben woensdagochtend de Statenvergadering in Arnhem onderbroken. Ze willen dat het Gelre Ziekenhuis in Zutphen openblijft.
"Red het Gelre. Want zonder kunnen we niets." Dat zongen demonstranten woensdagochtend bij het begin van de Statenvergadering vanaf de publieke tribune. Ongeveer vijftien actievoerders vroegen met een lied, flyers en het uitrollen van vellen papier met tekst aandacht voor het behoud van de Zutphense locatie van de Gelre Ziekenhuizen.
Vanaf de hoger gelegen publieke tribune rolden ze lange vellen papier uit met daarop, volgens een van de actievoerders. "Allerlei redenen om het ziekenhuis in Zutphen te behouden."
Actievoerders onderbreken statenvergadering

Spoeddebat over ziekenhuis

De afdeling verloskunde van Gelre Ziekenhuizen in Zutphen sloot eind april per direct de deuren. Dat betekent dat zwangere vrouwen naar de locatie in Apeldoorn of naar een ander ziekenhuis moeten voor bijvoorbeeld een spoedopname of de bevalling.
De angst is dat ook andere zorg in het ziekenhuis wordt afgeschaald. Dat legden twee burgers voorafgaand aan de vergadering in Arnhem al uit aan de Statenleden. Woensdag debatteren de Provinciale Staten van Gelderland over de ziekenhuiszorg in Zutphen. De SP-fractie vroeg samen met andere partijen een spoeddebat over het onderwerp aan. Die partijen willen dat de provincie bij minister Kuipers vraagt om maatregelen te nemen zodat belangrijke zorgvoorzieningen, zoals Gelre Ziekenhuis, niet achteruitgaan.