Arnhem en omstreken

Helikopters, prikkeldraad en boobytraps bij de Luchtmobiele Brigade

ARNHEM - 'Mobiliteit en contramobiliteit.' Het zijn de woorden die centraal staan bij 11 Genie Compagnie, de genieafdeling van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. De militairen van deze eenheid zorgen ervoor dat hun collega's zich veilig kunnen verplaatsen, en kunnen de opmars van de vijand op allerlei verschillende manieren vertragen. Rik Bronkhorst en Rik Kapitein deden voor de serie Rikruten mee met een oefening van deze eenheid. En daarbij kwamen natuurlijk ook helikopters kijken...
De Luchtmobiele Brigade is, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, geen onderdeel van de Luchtmacht, maar van de Landmacht. De mannen en vrouwen met de rode baret kunnen met helikopters en eventueel met parachutes verplaatst worden tot dichtbij of zelfs voorbij de vijandelijke linies. Daar voeren zij op de grond belangrijke missies uit, om de vijand onschadelijk te maken en om zelf vooruit te komen.
Rik en Rik lopen deze week mee met de militairen van 11 Genie Compagnie. Die vliegen vanaf de kazerne in Schaarsbergen naar de heide, om daar te oefenen in het onschadelijk maken van bommen. Op hun route komen Rik en Rik een rol prikkeldraad tegen. Dat kan niet zomaar verwijderd worden, want er hangen boobytraps aan. Hoe maak je die onschadelijk? Het is te zien in de nieuwste aflevering van Rikruten.
Kijk hier naar beelden uit de uitzending:
Helikopters, prikkeldraad en boobytraps bij de Luchtmobiele Brigade

In de serie Rikruten lopen verslaggevers Rik Bronkhorst en Rik Kapitein mee met verschillende Gelderse Defensie-eenheden. Ze laten zien wat er gebeurt achter de poorten van de Defensiekazernes in Gelderland. Wat gebeurt er tijdens een militaire oefening? Welke eenheden zijn er in Gelderland? Rik en Rik doen zelf mee met alle oefeningen, en krijgen zo dus een goed inkijkje in het echte Defensieleven.
Rikruten verschijnt iedere woensdag om 16.00 online bij Omroep Gelderland en op YouTube. Kijk de tweede aflevering hier.