Achterhoek

Sona en Sallva uit Syrië zijn 'freewilligers' bij Reurpop

Sallva (l) en Sona zijn druk bezig met de decoratie op het terrein van festival Reurpop.
Sallva (l) en Sona zijn druk bezig met de decoratie op het terrein van festival Reurpop. © Omroep Gelderland
RUURLO - Stilte voor de storm, zo klinkt het op het festivalterrein van Reurpop in Ruurlo. Op verschillende plekken worden tenten en decoratiestukken opgebouwd. "Alles ligt op schema en dus is er rust", zegt Matthijs Weenk van de organisatie. Honderden vrijwilligers helpen ieder jaar om het festival te organiseren. Dit jaar zijn er ook nieuwe Nederlandes die meehelpen: freewilligers. Of op zijn Achterhoeks: Vri-jwilligers.
Sona en Sallva komen uit Syrië en wonen inmiddels in de gemeente Berkelland. Vandaag helpen ze mee om de boel een beetje op te fleuren. "We zijn een soort van boog aan het maken met allemaal gekleurde lintjes", legt Sona uit. Samen met andere vrijwilligers knopen ze het ene kleurrijke lintje na het andere aan een draad. "Het is heel erg mooi", zo beoordeelt Sallva hun werk.

Enthousiasme van freewilligers

"We proberen bij Reurpop om iedereen te betrekken bij het festival", legt Weenk uit. "Deze freewilligers zijn net als iedere andere vrijwilliger. Ze helpen waar ze kunnen. De verbastering van de naam freewilliger komt voort uit het internationale woord 'free' (vrij zijn) en het klinkt als vrijwilliger op zijn Achterhoeks vri-jwilliger." Een paar weken geleden is er een bijeenkomst geweest met nieuwkomers die wel wilden helpen. "De mensen waren en zijn echt enorm enthousiast. Ze willen de halve organisatie wel op zich nemen", lacht Weenk.
Statushouders en vluchtelingen helpen mee bij festival Reurpop
"Ik vind het heel erg leuk om samen met deze mensen te helpen", zegt Sallva. Ook Sona vindt het leuk. Beide dames komen ook komend weekend tijdens het evenement in actie: "Ik ga helpen bij de entree met het scannen van de kaartjes", zegt Sona. "Ik kom ook helpen, maar ik ga ook een beetje van het festival genieten", lacht ze.

Nieuwe podia en tal van artiesten

Duizenden mensen weten komend weekend weer de weg te vinden naar Ruurlo. Reurpop begint komende vrijdag. Het festival heeft dit jaar vijf podia. Onder andere Douwe Bob, Danny Froger en Old ni-js treden op: "We zijn niet het festival van de grote namen, maar we zijn een festival van de beleving", zegt Weenk. "Iedereen is hier welkom. Het gaat vooral om het ontmoeten en het gezellig samenzijn."