Arnhem en omstreken

Groot verdriet om doodgestoken Yuksel: 'Soms zijn mijn tranen op'

De politie doet onderzoek in de straat van Yuksel na de dodelijke steekpartij.
De politie doet onderzoek in de straat van Yuksel na de dodelijke steekpartij. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Het verdriet is zo groot. Soms zijn mijn tranen op", sprak de zus van de doodgestoken Yuksel via haar advocaat in de rechtbank. Haar geliefde broer kwam om het leven bij een dodelijke steekpartij in de Arnhemse wijk Geitenkamp. Tijdens de confrontatie met de vermeende dader lieten de nabestaanden het immense leed zien dat hij hen heeft aangedaan.
De 56-jarige verdachte hoorde dinsdag vijf jaar cel en tbs tegen zich eisen. Advocaat Priscilla Buchele wil namens de nabestaanden kenbaar maken dat de Arnhemmer nog 'geen enkel teken van spijtbetuiging of medeleven naar Yuksel of zijn nabestaanden heeft getoond'. Daar zou hij inmiddels alle tijd voor hebben gehad. "Hij speelt het slachtoffer, en dat maakt ons nog bedroefder."

Op 6 december 2021 wordt in de Willem Beijerstraat in Arnhem rond 23.00 uur een zwaargewonde man gevonden, die even later ter plekke aan zijn verwondingen overlijdt. De man zou een vluchtelingenachtergrond hebben en sinds enkele jaren in de buurt wonen. Enkele dagen later wordt een nu 56-jarige Arnhemmer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij. Dinsdag was zijn rechtszitting.

Voor de nabestaanden staat vast dat hun Yuksel die dag zijn prooi was. "Dat stond vooraf al vast in zijn hoofd. Yuksel werd slachtoffer van een gewetenloos persoon." Zij verwijten de verdachte dat hij na de fatale steekpartij vluchtte en niet om hulp riep. "Yuksel had kunnen leven als hij gelijk hulp had gehad. Hij is doodgebloed."

'Blijven met vragen zitten'

Het doet de nabestaanden 'veel pijn' dat de verdachte in hun ogen niet het eerlijke verhaal wil vertellen, maar zegt te hebben gehandeld uit noodweer omdat Yuksel juist hem zou hebben aangevallen. "Daardoor blijven wij tot op de dag van vandaag met vragen zitten."
De in Turkije geboren Yuksel was een slimme jongen die altijd goede cijfers haalde op school, vertelt zijn zus over 'haar lieve schat'. "Yuksel was altijd lief voor onze ouders, zijn broertjes en zusjes. Yuksel deed nooit iemand pijn. Hij wist heel goed wat verkeerd was."

'Goedheid heeft het leven gekost'

Zijn zus ziet ook dat er periodes in Yuksel zijn leven waren waarin hij het niet makkelijk heeft gehad. "Hij is dakloos geweest. Maar zelfs in deze periodes was Yuksel goed voor andere mensen."
Juist op dit moment had Yuksel zijn leven op de rit, met zijn eigen huisje op de Geitenkamp waar hij graag woonde en zich thuis voelde, weet zijn zus. "Iedereen was altijd welkom bij hem. Hij hielp graag andere mensen, zeker omdat hij zelf weet hoe het is om dakloos te zijn." Juist die goedheid om de deur altijd voor anderen open te zetten, heeft Yuksel het leven gekost, is zijn zus overtuigd.

'Jij moet dezelfde pijn voelen'

"Jij hebt nu een plek en een dak boven je hoofd", spreekt de advocaat namens de zus de verdachte toe. "Je hebt een bed en eten. Mijn broertje heeft niets meer. Hij ligt onder de grond. Veel te jong. Ik ben niet meer compleet."
De zus zegt te hopen op een lange straf voor de verdachte. "Jij moet dezelfde pijn voelen, die wij elke dag als familie voelen."
Over vier weken doet de rechter uitspraak.