Arnhem en omstreken

Arnhem krijgt er aan Rijnkade 370 vluchtelingen bij

Vluchtelingen bij een opvangschip in Arnhem in maart vorig jaar.
Vluchtelingen bij een opvangschip in Arnhem in maart vorig jaar. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem krijgt er 370 opvangplekken voor vluchtelingen bij. Zij krijgen huisvesting in twee extra cruiseschepen die komen te liggen aan de Rijnkade. Dat meldt de gemeente dinsdag.
Aan de Rijnkade liggen al vier opvangschepen voor vluchtelingen. Dat worden er per direct zes. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) beheert vier schepen, het Leger des Heils de andere twee. De vluchtelingen krijgen de beschikking over eigen kajuiten en gemeenschappelijke speelruimtes voor kinderen. Zelf koken op de schepen is niet mogelijk. Er is wel een gezamenlijke eetruimte.

'Code rood'

De opvang is volgens Arnhem nodig om de toenemende asielcrisis in Nederland het hoofd te bieden. "Het is code rood in de asielopvang. Daarom nemen wij de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de oplossing. We roepen andere gemeentes op om ook te kijken waar het mogelijk is om deze mensen op te vangen zodat we hen en elkaar helpen", laat verantwoordelijk wethouder Paul Smeulders weten.
Met de nieuwe uitbreiding telt Arnhem 2500 plekken voor vluchtelingen en ontheemden. Een groot deel daarvan is afkomstig uit het door oorlog geteisterde Oekraïne. Het contract voor de nieuwe opvang loopt tot eind volgend jaar. Voor de lange termijn streeft de gemeente naar meer permanente opvangplaatsen.