Rijk van Nijmegen

Burgemeesters maken zich zorgen over bosbranden

'Meer branden in bosrijke gemeenten door klimaatverandering'
'Meer branden in bosrijke gemeenten door klimaatverandering' © Pixabay
GROESBEEK / MALDEN - De burgemeesters van Berg en Dal en Heumen maken zich zorgen over het toenemende aantal bosbranden in hun gemeenten. Aanleiding is dat de brandweer al verschillende keren moest uitrukken, zonder dat er een uitgesproken droog voorjaar is geweest.
Begin mei moest de brandweer twee keer het bos in om beginnende bosbranden te blussen. En kort daarvoor op 26 april wisten brandweerlieden al erger te voorkomen.
In alle gevallen werd de brand gemeld door een alerte inwoner, waarna een snelle inzet volgde en grootschalige schade is uitgebleven. De meeste bosbranden ontstaan door menselijk handelen. Burgemeester Joerie Minses van Heumen roept wandelaars daarom op, goed op te letten met sigarettenpeuken. Kampvuren en barbecues zijn helemaal uit den boze. “Ik begrijp dat het gezellig is”, zegt Minses. “Maar het is in deze tijd helaas niet meer verantwoord. Veel schade is nu gelukkig voorkomen dankzij de oplettendheid van wandelaars, maar het had ook heel anders kunnen aflopen.”

Meer branden

Beide burgemeesters maken zich ook zorgen omdat verwacht wordt dat er vaker bosbranden zullen zijn door meer droogte als gevolg van klimaatverandering. De gemeenten Berg en Dal en Heumen staan vol met bos zijn daarmee kwetsbaar voor bosbranden. Meerdere dorpen in de gemeenten liggen in of tegen het bos aan.
Extra probleem is dat niet overal zijn ontruimingsroutes beschikbaar zijn. “Als je bijvoorbeeld op Dekkerswald de instellingen voor jeugdzorg en revalidatie wilt evacueren, gaat dat over de Nijmeegsebaan”, legt burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal uit. “Elk van die instellingen heeft een eigen ontruimingsplan. De Nijmeegsebaan loopt echter meerdere kilometers door het bos. Wat gebeurt er als de brand uit die richting komt en de weg niet meer te gebruiken is? Daar moet een plan voor komen.”