Rivierengebied

'Miljoenen voor sloop kerncentrale Dodewaard naar aandeelhouders'

De oude kerncentrale bij Dodewaard.
De oude kerncentrale bij Dodewaard. © ANP
DODEWAARD - Miljoenen euro's die nodig zijn voor de ontmanteling van de oude kerncentrale van Dodewaard, zijn beland bij vier grote energiebedrijven die aandelen hadden in de centrale. Een van die energiebedrijven was destijds Nuon, dat toen voor een groot deel in handen was van de provincie Gelderland. Dat meldt Het Financieele Dagblad na onderzoek.
De krant deed onderzoek omdat de Rijksoverheid meer dan 100 miljoen euro moet ophoesten voor de sloop van de oude centrale. De overheid is nu eigenaar van de centrale, die in 1997 sloot en in het jaar 2045 tegen de vlakte kan omdat het stralingsgevaar dan voldoende is afgenomen. Er is echter slechts 162 miljoen euro in kas bij de centrale. De rest van het geld voor de sloop moet vooralsnog uit Den Haag komen.
Het moederbedrijf van de centrale keerde tussen 2002 en 2010 echter nog 1,5 miljard euro uit aan vier aandeelhoudende energiebedrijven. Nuon was een van die bedrijven. Een deel van het dividend belandde uiteindelijk op bankrekeningen van de provincie Gelderland, destijds grootaandeelhouder van Nuon. Die energiegigant werd uiteindelijk voor miljarden euro's verkocht aan de nog veel grotere energiegigant Vattenfall uit Zweden.

'Het is gênant'

Ondanks dat er voor 2011 geen wettelijke plicht was, vindt stichting Laka, het onderzoekscentrum op het gebied van kernenergie, het gek dat er zo veel geld is uitgekeerd aan de aandeelhouders. "Zo'n ding ontmantelt zich niet vanzelf", zegt Daniël Meijers van Laka. "Het is slechte bedrijfsvoering om daar niet voldoende geld voor te reserveren, dan ga je failliet tijdens de sloop. Je weet als bedrijf dat de kosten dan bij de belastingbetaler terechtkomen. Het is gênant als je dan weet dat er eerder wel geld aan de aandeelhouders is gegeven."
De energiebedrijven vinden zelf dat ze niet aansprakelijk zijn voor het geldtekort, laat een woordvoerder van het Nederlandse Elektriciteit Administratiekantoor weten aan het FD. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vond de overname van de kerncentrale - en daarmee de financiële strop - na lang onderzoek uiteindelijk de beste oplossing.

Een paar feiten over de kerncentrale van Dodewaard op een rij

  • De kerncentrale ging in 1969 open en had toen een prijskaartje van ruim 100 miljoen gulden
  • De ligging aan de Waal is gekozen omdat kerncentrales altijd enorme hoeveelheden koelwater nodig hebben
  • Met 58 megawatt vermogen leverde Dodewaard voldoende energie om een stad als Arnhem van energie te voorzien
  • In 1997 ging de stekker uit de centrale, die sindsdien aan het afkoelen is. In 2045 is de boel veilig genoeg voor ontmanteling.
  • Inmiddels is duidelijk dat Nederland twee nieuwe kerncentrales wil bouwen. Die moeten verrijzen naast de centrale in Borssele. Het bouwen van een centrale kost zeker zes jaar, en misschien zelfs acht jaar.