Achterhoek

Doetinchem wil woongemeenschap voor woningzoekenden en asielzoekers

De plek waar de woongemeenschap gebouwd moet gaan worden
De plek waar de woongemeenschap gebouwd moet gaan worden © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem wil samen met woningcorporatie Sité en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een woongemeenschap creëren aan de Hamburgerbroeklaan, tegenover het huidige politiebureau. In de woongemeenschap moeten 150 mensen die een woning zoeken en 150 asielzoekers samen gaan leven.
Op dit moment is er een groot tekort aan woningen voor woningzoekenden, maar ook aan opvangplekken voor asielzoekers. Het nieuwe woonproject moet er volgens de gemeente voor zorgen dat woningzoekenden sneller geholpen worden. Tegelijkertijd biedt het een mogelijkheid om structureel asielzoekers op te vangen. Hoe het project er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.
“We willen een uniek concept voor Nederland neerzetten”, zegt wethouder Ingrid Lambregts. “In deze woongemeenschap wonen mensen niet alleen bij elkaar maar ook met elkaar. Vluchtelingen die hier uiteindelijk in Nederland mogen blijven wonen, kunnen dan sneller en beter integreren in de Achterhoekse gemeenschap. Juist deze plek, dichtbij allerlei voorzieningen, leent zich hier goed voor.”

Druk op woningmarkt en asielketen

Het woonproject is onderdeel van de ruim vierhonderd nieuwe woningen die woningcorporatie Sité tot 2030 bouwt om de druk op de woningmarkt te verlichten en woningzoekenden een kans te geven op een passend huis. “Onze droom is een woongemeenschap te creëren waar mensen fijn kunnen wonen, werken en leven”, zegt directeur-bestuurder Els Birkenhäger van Sité.
Ook Joeri Kapteijns, bestuurslid bij het COA, is blij met dit initiatief: “Het COA wil graag duurzame en structurele plekken voor asielzoekers creëren. Dit levert ook mooie kansen op voor asielzoekers om in de regio al te starten met hun integratie in de Nederlandse samenleving."

Vroeg bekend

De gemeente Doetinchem zegt er bewust voor te kiezen om de plannen in een vroeg stadium bekend te maken. Op de website is een speciale pagina geplaatst met antwoorden op diverse vragen. “Tot aan het einde van dit jaar gaan we het plan concreter invullen”, meldt de gemeente daar.
“Zodra het plan concreter is, betrekken we ook andere organisaties, bedrijven, omwonenden en inwoners erbij.” Ook de gemeenteraad bespreekt het plan nog. De nieuwe woongemeenschap zou niet ten koste gaan van woningen voor eigen inwoners.

Crisisnoodopvang

Doetinchem vangt op dit moment al ruim tweehonderd vluchtelingen op in een crisisnoodopvang bij het centraal station. Hoewel dit bedoeld was als tijdelijke locatie, is de sluitingstermijn al tweemaal opgeschoven.
Voor nu staat in de planning dat de noodopvang eind september definitief de deuren sluit. Dan is de locatie ruim een jaar in dienst geweest, nadat het in augustus 2022 in Doetinchem kwam.