Rivierengebied

Staking bij verffabriek PPG in Tiel: 7 procent erbij is niet genoeg

Stakers bij PPG Tiel.
Stakers bij PPG Tiel. © Omroep Gelderland
TIEL - Opnieuw een staking bij verffabriek PPG in Tiel. Dit keer gaat de staking minimaal vier dagen duren, maar volgens FNV is de actiebereidheid groot en spreken de stakers er al over om aan het eind van de week de fabriek ook nog niet op te starten.
Er wordt al enige tijd actiegevoerd bij meerdere vestigingen van PPG in Nederland. Het gaat volgens FNV-bestuurder Erik de Vries om een uit de hand gelopen cao-conflict. "De directie biedt nog niet de helft van wat wij vragen en dat is niet genoeg van de mensen", aldus de Vries. De FNV wil 14,3 procent loonsverhoging voor de 1100 medewerkers van PPG in Nederland.

Hoge inflatie heeft gevolgen voor de medewerkers.

"De inflatie scheelt precies het vakantiegeld", opperen de stakers bij de poort. "Ik heb ook nog niet geboekt dit jaar", vertelt één van de mannen aan de poort. Dinsdagochtend vroeg staat een actietent van FNV opgesteld tegenover het bedrijf in Tiel. Ook veel leden van CNV zijn aanwezig.
PPG Nederland zegt in een reactie teleurgesteld te zijn om vandaag op de hoogte te worden gebracht van verdere stakingsacties. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een eerlijk en redelijk loonbod gedaan, wat neerkomt op een verhoging van 7 procent plus een verhoging van de reiskostenvergoeding. Dit is hoger dan de landelijke cao van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF), die 6,15 procent bedroeg.
Het bedrijf heeft de vakbond uitgenodigd om een ​​verbeterd bod te bespreken, maar de uitnodiging werd afgewezen.