Rijk van Nijmegen

Zonder bus raakt Rens zijn vrijheid kwijt

Rens van Dijk.
Rens van Dijk. © Omroep Gelderland
BEEK-UBBERGEN - Rens van Dijk woont in Kalorama in de heuvels van Beek bij Nijmegen. Hij ziet niets, maar trekt er graag op uit. Daarvoor is Rens afhankelijk van het openbaar vervoer en dat wordt steeds lastiger.
"Ik wil dezelfde dingen kunnen doen als iedereen, daarvoor heb ik het OV voor nodig", zegt hij stellig. Rens is heel ondernemend. Hij mag graag een terrasje pikken in Nijmegen en zit bij thuiswedstrijden van NEC altijd op de blindentribune. En ook voor zijn werk maakt hij gebruik van de bus.

Gevaarlijke weg naar bushalte

Hij heeft twee opties. "Ik kan de bushalte nemen op de plek van het oude gemeentehuis. Dat is zeker een kwartier lopen. Soms rijden de bussen te vroeg weg. Dus je moet op tijd zijn, want ze gaan maar één keer in het half uur. Ik kan ook omhoog lopen naar Val Monte. Maar die klim is heel steil. Dat is leuk voor wielrenners, maar niet voor mij. Want er is geen stoep en geen richeltje voor blinden langs de weg. Zeker 's-avonds naar beneden is het echt gevaarlijk."

Iemand regelen

"Als ik voor mijn werk naar de Randstad moet of naar Arnhem, is dat een enorme onderneming. En als ik met de Zomerfeesten naar de stad wil, lekker op het terras zitten, dan moet ik eigenlijk iemand regelen. Want er rijdt te weinig OV in de buurt. Het is dan echt een extra handicap."
Minder bussen betekent minder vrijheid voor Rens
"Als er nog minder bussen gaan rijden, raak ik een deel van mijn vrijheid kwijt. Het gaat niet alleen om mij. Ik kom ook bij zorginstellingen, die slecht bereikbaar zijn. Daar gaan mensen voor hun ouders of kinderen heen en als die geen gebruik meer kunnen maken van het OV, kunnen ze er niet meer heen."

Investeren

"De bussen rijden nu maar eens in het half uur en als dat nog minder wordt, gaat het helemaal de verkeerde kant op. Ik vind dat er zeker moet worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer. Met meer rechtstreekse verbindingen, want overstappen is echt een uitdaging voor mensen die slecht of niet zien. We moeten toch met z'n allen kunnen bewegen?"