Stedendriehoek
Maria verloor een vinger bij huldiging van 'haar' Feyenoord

APELDOORN - Net voor ze het hek over sprong, deed Maria haar ring om haar andere vinger. Alsof ze wist dat áls ze een vinger zou verliezen, het er beter niet eentje van haar dominante hand zou zijn. Een verhaal over een sportieve 16-jarige Apeldoornse die eerder deze maand haar vinger verloor bij het kampioensfeest van Feyenoord.
Maria gaat al om 6.30 uur op pad met haar vader, broertje en zusje, schrijft RTV Rijnmond. Moeder Chantal blijft thuis. De supporters uit Apeldoorn komen perfect op tijd in Rotterdam aan. Maria: “We hadden zelfs tijd om nog even te eten, waarna we een goed plekje konden uitkiezen, vlak voor het balkon.” De Coolsingel stroomt vol en de sfeer wordt steeds beter.
Plotseling krijgen de vier een flinke domper te horen. Maria: “De politie stuurde ons weg, omdat het daar opeens werd schoongeveegd. We moesten, terwijl we dus juist zo vroeg waren, weer helemaal achteraan aansluiten.”
Vanaf hun nieuwe plek kunnen ze het slecht zien. Een zwart hek belemmert het zicht op de Coolsingel. Ze besluit haar vader, broertje en zusje achter te laten en over het hek te springen. Vader Ramon: “Maria is een echte 16-jarige meid, dus die dacht: dat laat ik mij niet gebeuren. Die zag wat jongens over het hek klimmen om beter zicht te krijgen en zij deed dat ook.“
Bot in plaats van vinger
Maria: “Ik klom eroverheen en sprong er aan de andere kant vanaf. En toen bleef mijn ring dus hangen. Ik voelde het eigenlijk niet meteen. Pas toen ik naar mijn hand keek, zag ik op de plek van mijn linker middelvinger een bot. Ik rende naar mijn vader.”
Ramon: "Daar sta je als papa tussen 150.000 mensen. Ik had mijn dochtertje van 8 op m'n nek. Ik zag meteen dat het mis was. Ze had een trui om en die heb ik om haar hand gewikkeld en een paar keer goed aangetrokken. We sprongen gelijk door de eerst mogelijke opening en godzijdank stond daar een EHBO-post."
'Die kunnen ze er zo weer aanzetten'
Bij de EHBO valt Maria flauw van de angst en de pijn. Ze stellen haar gerust. “Die kunnen ze er zo weer aanzetten.” Met die gedachte ligt ze vrij kalm in de ambulance. “Ik dacht toen nog dat het allemaal wel goed zou komen.” De vinger wordt door de brandweer naar het ziekenhuis gebracht. Maar in het Erasmus MC vertelt de dokter dat ze niets meer kunnen doen.
Pech of geluk?
De ring zat om haar linkerhand. Maria zelf is rechts. Haar ring zit normaal ook om rechts. Ze had hem, net voordat ze over het hek was gesprongen, verwisseld naar haar linkerhand. Ze had namelijk haar rechtervinger bezeerd en de ring drukte op precies op die plek.
Moeder Chantal: “Is het geluk, of is het pech? Als ze hem niet had verwisseld, was ze dan niet blijven hangen? Of was dan haar dominante hand verminkt? Ik denk dat we maar moeten uitgaan van geluk. Het beste was natuurlijk om de ring in haar zak te doen. Maar we danken op onze blote knietjes dat het niet haar rechterhand is.”
Maria blijft opvallend kalm, de eerste week dat ze thuis is. Haar hand zit in het verband en ze heeft door de pijnstillers weinig pijn. Maar als een paar dagen later het verband wordt verwisseld, krijgt ze het wel even te kwaad. Maria: “Ik schrok zo om mijn hand zo te zien. Dit blijft zo de rest van mijn leven.”