Achterhoek / Gelderse Vallei

Aziatische hoornaar duikt op: doe dit vooral niet

Een Aziatische hoornaar.
Een Aziatische hoornaar. © ANP - Frank van Beek
WINTERSWIJK - De Aziatische hoornaar laat zich dit jaar weer zien in Gelderland, nadat de grote wespensoort vorig jaar voor het eerst opdook in onze provincie. Op 21 mei is een koningin gevonden in Winterswijk en op 4 mei was er al een in Lunteren gezien. In 2022 was het raak in Wijchen. Dit jaar zijn er ook meldingen uit andere provincies. Maar wat moet je doen wanneer je Aziatische hoornaar tegenkomt?
Allereerst is er geen reden tot paniek om deze exotische soort. "Het is vooral een gevaar voor de natuur. Aziatische hoornaars eten nectar van bloemen en ze jagen op allerlei insecten om hun larve te voeren. Daar hebben ze veel eten voor nodig en dat is meteen de schade voor de natuur", zegt Wilfred Reinhold, milieujurist en voorzitter van platform Stop invasieve exoten.

Alert blijven

Mensen hoeven zich niet direct zorgen te maken wanneer ze het insect tegenkomen. "Hij kan wel steken natuurlijk, maar het is even gevaarlijk als een wespensteek. Dus als je allergisch bent voor wespensteken, dan moet je uitkijken voor de hoornaar", legt Reinhold uit.
"Je zult er ook minder snel in aanraking mee komen dan met wespen, want wespen komen om je heen op het terras om mee te snoepen aan de limonade. Dat doen de Aziatische hoornaars niet."

Wat als je toch gestoken wordt door de hoornaar? Volgens het Rode Kruis kun je last krijgen van: zwelling, roodheid, jeuk en vaak pijn. Daarnaast kan de angel soms in de huid blijven zitten. Schraap deze dan weg met je vingernagel of de botte kant van een mes of trek de angel eruit met een pincet. Neem contact op met de huisarts wanneer de plek van de steek erg dik wordt. Bel direct 112 bij een allergische reactie, bij een steek in de mond, tong of keel of wanneer je meerdere keren achter elkaar gestoken bent.

Verschillen met de Europese hoornaar

Maar hoe weet je dat het gaat om een Aziatische hoornaar, en bijvoorbeeld niet om een gewone wesp? "De Aziatische hoornaar is een heel donkere soort, bijna helemaal zwart met een paar kleine, gele vlekjes op het achterlijf en geel aan het uiteinde van de pootjes." Het insect verschilt op een paar punten met de Europese variant. "De Europese hoornaar heeft veel meer geel op zijn lijf en ook nog roodtinten. Dat heeft de Aziatische hoornaar niet. Hij is daarnaast ook kleiner dan de Europese hoornaar."

'Liever niet doodslaan'

Wat kun je doen wanneer je het insect spot? "Op dit moment zijn het allemaal koninginnen. Zij zijn in staat om een nest te bouwen en dat kan duizenden nieuwe hoornaars opleveren. Als het lukt, probeer het beestje te vangen en in een pot te bewaren. Het beste is dan om een foto te maken en een melding te doen op Waarneming.nl. Sla het insect liever niet dood, want misschien sla je per ongeluk een Europese hoornaar dood en dat is niet de bedoeling."
Dit is een aangepaste versie van een artikel dat al eerder verscheen op gld.nl. De actuele aanleiding is de vondst van Aziatische hoornaars in Winterswijk en Lunteren.