Gelderse Vallei

Een potje met vet zonder sigaret tijdens avondvierdaagse

De avondvierdaagse gaat weer van start.
De avondvierdaagse gaat weer van start. © archief Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - In Voorthuizen vliegt deze week de eerste rookvrije avondvierdaagse uit de startblokken. De gemeente en de organisatie vinden namelijk dat kinderen in een rookvrije omgeving moeten kunnen bewegen.
Het is eind mei, juni staat voor de deur. Dat betekent dat in heel veel plaatsen een avondvierdaagse op pad gaat. En waar veel kinderen lopen, zijn immers ook ouders nodig. Om drinken klaar te zetten, mee te lopen en andere hand- en spandiensten te verrichten. Niet zelden steken ouders nog wel eens een peukje op. En dat moet stoppen, vinden de gemeente en de organisatie.

Geen dwang

"Ik denk dat het tegenwoordig niet zo werkt om iets te verbieden of op te leggen. Ik denk dat het eerder gaat om een stukje bewustwording, mensen attenderen op een gezonde leefstijl", zegt Jacco Peelen van de gemeente Barneveld, waartoe Voorthuizen behoort: "We gaan het niet verbieden, maar we willen mensen er wel op attenderen dat het eigenlijk niet normaal is dat iemand rookt langs de route waar kinderen zich voortbewegen. En in mijn beleving gaan sporten en roken helemaal niet samen."
Zo wordt er in Voorthuizen gedacht over roken tijdens de avondvierdaagse:
Roken 'not done' tijdens avondvierdaagse

Rookvrij bewegen

"We hopen dat het doordringt bij veel ouders en bezoekers die langs de kant staan. Dat ze er een uurtje rekening mee houden dat de kinderen die voorbij lopen in ieder geval kunnen bewegen in een rookvrije omgeving", aldus Peelen.
Daarvoor hebben ze een heel pakket samengesteld. Zo staan er borden langs de route, is er een lespakket voor de scholen en worden er boodschappen op sociale media geplaatst over hoe slecht roken is. Peelen: "Ook bieden we in Voorthuizen de mogelijkheid om te stoppen met roken, samen met de eerstelijnszorg."