Rijk van Nijmegen

Naar de politie om 'mishandeling' met gloeiend hete douche

Wanneer iemand de wc doortrekt, kan de douche elders plots gloeiendheet worden.
Wanneer iemand de wc doortrekt, kan de douche elders plots gloeiendheet worden. © Tookapic via Pixabay
NIJMEGEN - Bewoners van appartementencomplex Vijverhorst in Nijmegen zijn de gebreken aan hun huizen meer dan zat. Ze dreigen minder huur te betalen en naar de politie stappen.
De bewoners overwegen aangifte te doen omdat de douche in sommige appartementen zo heet wordt wanneer iemand elders de wc doortrekt, dat het volgens hen gelijk staat aan mishandeling.

Kokende douche

Het illustreert hoe hoog het de bewoners van de appartementen in de Nijmeegse wijk Meijhorst zit. “Het water is gewoon bijna kokend als je onder de douche staat”, zegt bewoonster Lonneke Klomp. “Dat is niet echt een hele gezonde woonsituatie. Ik krijg kokend water uit de douche omdat iemand ergens de wc doortrekt. Dat is gewoon gevaarlijk.”
“Ik ben er ook vaak genoeg onder weggesprongen”, valt buurvrouw Anita van Meegen haar bij. “Ik vind het zo gevaarlijk dat mijn kind niet normaal kan douchen. Ik ben het gewoon zat.”
De hete douche is niet de enige klacht, zegt Van Meegen. Ze laat haar dochter op de koude dagen in het jaar bij haar in bed slapen, omdat het volgens haar veel te koud in huis is. Daar staat tegenover dat het huis op dit moment juist niet koel te krijgen is. De thermometer wijst nog voor de zomer al 24 graden aan.

Duurt lang

De bewoners van 10 van de 108 appartementen hebben woningcorporatie Portaal middels een brief nu officieel in gebreke gesteld. “Alle woningen hebben een aantal ernstige gebreken”, schrijven de bewoners. En dat al jaren. Het gaat onder meer om lekkages, tocht, het niet kunnen verwarmen van de woning, ventilatiesystemen die niet naar behoren werken en dus die knetterhete douche.
De bewoners zeggen dat Portaal begin dit jaar beterschap beloofde, maar dat er nog nagenoeg niets is gebeurd. “Ondanks alle mooie beloften zijn wij nu al bijna een half jaar bezig met deze klachten. De periode vanaf 2016 niet meegenomen”, aldus de briefschrijvers. "We kunnen wel een boek schrijven", verzucht Anita van Meegen.

Huur omlaag

Ze willen dat de problemen binnen zes weken opgelost zijn. Zo niet, dan schakelen ze de Huurcommissie in die bij het vaststellen van ernstige gebreken bevoegd is om de huur tot maximaal 40 procent te verlagen tot de gebreken zijn verholpen.
Een woordvoerder van Portaal bevestigt dat de woningcorporatie de brief heeft ontvangen. Portaal heeft de bewoners weer uitgenodigd voor een gesprek. Dat vindt deze dinsdag plaats. Tot die tijd wil de corporatie verder geen inhoudelijke reactie geven.