Arnhem en omstreken
Doorrijden na een ongeluk? Deze straf riskeer je

De automobilist die zaterdagavond in Arnhem doorreed na het aanrijden van een fietsster is nog niet gevonden. De vrouw lag enige tijd hulpeloos in een sloot, totdat voorbijgangers haar opmerkten en alarm sloegen. Het gebeurt vaker dat mensen doorrijden na een ongeluk, maar er staat wel een straf op. Wat is die straf precies? Wij leggen het je uit.
Waarom de automobilist afgelopen weekend doorreed, is niet bekend. Maar voor een eerder verhaal over doorrijden na een ongeluk belden wij al eens met verkeerspsycholoog Cees Wildervanck. Hij weet dat er meerdere motieven zijn om niet te stoppen. "Het kan natuurlijk dat je in shock even niet weet hoe je moet reageren, maar de meeste mensen melden zich alsnog. Anders ben je natuurlijk hartstikke illegaal bezig."
De mensen die zich niet melden, zijn volgens hem vaak onder te verdelen in twee groepen. Er is een groep die geen gedonder wil met de politie en daarom doorrijdt, maar er is ook een groep die ontkent dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden. "Dat is een vorm van zelfbescherming. Je wilt niet weten wat er gebeurd is en stopt het zo ver mogelijk weg, om op die manier je schuld en de morele consequenties te ontlopen."
Dit zijn de consequenties
Maar er zijn wel degelijk consequenties als je jezelf niet meldt. In artikel 7 van de Wegenverkeerswet staat dat het verboden is om de plaats van het ongeval te verlaten als je 'redelijkerwijs' kan vermoeden dat je een ander schade of letsel hebt toegebracht, of hebt gedood. Ook mag je niemand in hulpeloze toestand achterlaten.
In dit geval is in Arnhem dus een 66-jarige vrouw hulpeloos achtergelaten in een droge sloot. "De belangrijkste vraag blijft dan wel of de bestuurder heeft geweten dat hij of zij iets of iemand heeft geraakt", zei advocaat Joost van Breukelen ook al eerder. Wie er na een aanrijding vandoor gaat, heeft twaalf uur om zichzelf te melden. Dan word je niet vervolgd voor het verlaten van de plaats van het ongeval. "Maar die termijn geldt niet als je iemand hulpeloos achterlaat. Dan ben je wel strafbaar", vertelde de advocaat destijds.
De straffen voor het doorrijden na een ongeval – een misdrijf – variëren van een boete van 500 euro bij 'geringe materiële schade' tot twee maanden gevangenisstraf als iemand in hulpeloze toestand wordt achtergelaten. Voor recidivisten is dit drie maanden. Ook kun je tot vijf jaar je rijbewijs kwijt zijn. Deze straf komt eventueel bovenop de straf voor het veroorzaken van het ongeluk zelf.