Liemers

Een illegaal feest, hoe gaat dat in zijn werk?

Politie-inzet bij de illegale rave party bij Pannerden
Politie-inzet bij de illegale rave party bij Pannerden © Eastview Media
PANNERDEN - Op een dijk bij Pannerden was afgelopen weekend een illegale rave party. Maar hoe komt zo'n illegaal feest eigenlijk tot stand?
Het feest bij Pannerden was betrekkelijk klein met zo'n honderd feestgangers. Maar januari 2022 kwamen vele honderden mensen op een rave in het kleine Rijswijk af. Onder hen veel buitenlanders.
Een organisator die anoniem* wil blijven, was bij geen van beide feesten betrokken, maar wel aanwezig bij een ander illegaal feest.

'Komt veel bij kijken'

Hij vertelt eerder al aan Omroep Gelderland dat het organiseren van een illegale rave nooit makkelijk is. "Er komt veel bij kijken. Het geheimhouden is het lastigst. De sleutel is om vooral mensen uit te nodigen die dicht bij je staan. Die vaste groep weet al vanaf het eerste moment van het feest. De andere bezoekers komen via die eerste groep. Uiteindelijk breng je de rest stapsgewijs op de hoogte van de locatie. Pas een paar dagen van tevoren noem je een provincie. Op de dag zelf de regio en heel kort van tevoren de exacte plek. Soms wordt er alleen een parkeergelegenheid genoemd en daar staan dan vrijwilligers die de bezoekers de goede kant opsturen."
De communicatie gaat veelal via chatprogramma's, zoals WhatsApp en Telegram. Ter plaatse worden bezoekers gescreend. "Je komt er alleen in als iemand anders voor je instaat. En er wordt van je verlangd dat je een donatie doet." Dat levert een risico op. "De politie komt vaak na een melding. En zo'n melding wordt bijna altijd gedaan door iemand die de toegang geweigerd is. Laatst was ik op een feest met 250 man en daar kwam politie bij nadat één iemand geweigerd was."

'Spotters' letten op politie

Om de politie veraf te houden, zet de organisatie 'spotters' in. "Die verschuilen zich in de omgeving en geven het door aan de organisatie als ze politie of handhaving zien. Bij een melding wordt het hele event letterlijk stilgelegd. We gaan pas weer door als de handhaver weer uit het zicht is."
In Rijswijk waren vele verschillende nationaliteiten op het feest. Hoe komen zij in een klein Gelders dorp terecht? "Dat gaat vanzelf", legt hij uit. "Ik ken uit de feestwereld en van vakanties ook mensen uit Duitsland en België. Die nodig ik uit en zij nemen zelf ook weer vrienden mee. Zo kan het ineens heel internationaal worden."
De organisator kent mensen die in het vastgoed actief zijn. Zij hebben wel iets leeg staan dat tegen betaling of zelfs gratis als locatie voor het feest kan worden gebruikt. "Het belangrijkst is dat er genoeg ruimte is, er nooduitgangen zijn en dat het een beetje afgelegen is. Want je wil niet dat er te veel voetgangers langskomen. Al kan een locatie ook zonder medeweten van een eigenaar gebruikt worden."

Politie beëindigt niet altijd feest

Als er toch politie komt, betekent dat lang niet altijd het einde van het feest. "Meestal hebben ze daar de mankracht ook niet voor. Als we betrapt worden, laten ze het vaak gecontroleerd en rustig eindigen. Dit komt bijna nooit in de media." Toch is het ingrijpen van de politie niet altijd zonder gevolgen. "Ik was laatst op een feest waar de organisatie wel bekeurd werd en nu vervolgd wordt door het Openbaar Ministerie."
De feesten worden betaald met donaties vanuit bezoekers. Waar betalen ze voor? "De events zijn vaak tiptop geregeld. Er zijn artiesten, er is genoeg drank en meestal is er ook beveiliging. Om dat allemaal te betalen wordt om een donatie gevraagd." Artiesten vinden, vindt hij geen probleem. "Ik zit zelf heel diep in de feestwereld. Als ik iets wil regelen staan er zo 20 artiesten klaar. De organisaties van deze feesten komen vaak ook zelf uit de evenementenbranche. Ze hebben een groot netwerk en blijven heel discreet. Ik ken ook echt grote concertorganisatoren die nu illegaal feesten organiseren."
Geld is daarbij niet de belangrijkste drijfveer. "Kosten en inkomsten zijn een bijzaak. Het gaat vooral om elkaar ontmoeten en samen genieten van muziek. Dit zijn niet alleen jongeren. Ik zie alle leeftijden bij elkaar komen. Ook vijftigplussers."
*Zijn naam is bij de redactie bekend.