Arnhem en omstreken

Boom in je tuin? Met onderhoud en 'nuchter boerenverstand' voorkom je ellende

In Arnhem raakte een bewoonster van een zorgcentrum gewond door een afgebroken tak
In Arnhem raakte een bewoonster van een zorgcentrum gewond door een afgebroken tak © Persbureau Heitink
ARNHEM - Een bewoonster van zorgcentrum Regina Pacis in Arnhem raakte zondag gewond door een afgebroken tak. Maar wat kun je als particulier doen om dit soort incidenten te voorkomen?
"Nuchter boerenverstand en oplettendheid is de basis van alle zorg", zegt boomverzorger Gregor van Swelm uit Malden maandag. "Het is afhankelijk van de standplaats van de boom, de boomsoort, ondergrond en vitaliteit", somt hij op.

'Veel veranderd in de wet'

"In de loop van de jaren is er veel veranderd in het kader van de wetgeving en juridische aansprakelijkheid in combinatie met de openbare veiligheid", gaat Van Swelm verder. “Verzekeringsmaatschappijen dringen er steeds vaker op aan om (risico-) bomen met regelmaat te laten inspecteren door gekwalificeerde mensen als de gevaarzetting toeneemt. Conform wettelijke zorgplicht worden deze gegevens en bevindingen allemaal vastgelegd in een boomveiligheidsrapport met eventueel een onderhoudsadvies."
"Het is helemaal aan de eigenaar om daar wel of niet naar te handelen. Maar als er schade is door problemen die op voorhand zijn geconstateerd, dan is het mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij niet uitkeert vanwege verwijtbare nalatigheid", waarschuwt de boomverzorger.

Toeriste blijvend invalide door vallende tak

In de zomer van 2015 raakte een toeriste in Zutphen ernstig gewond doordat een tak bovenop haar viel. Het ging om een 'risicoboom' die verder onderzocht had moeten worden. Volgens de rechtbank liet de gemeente dit na en daarom was Zutphen aansprakelijk voor het letsel wat de vrouw opliep. Ze raakte blijvend invalide.
Over het ongeval in Arnhem kan Van Swelm niets zeggen, omdat hij niet op de hoogte is van de feiten. Wel geeft hij aan dat populieren en wilgen bekend staan als risicobomen maar langere perioden van droog weer kan bij sommige soorten ook spontaan tot takbreuk leiden (summer-drop). Onderzoek zal moeten uitwijzen wat de oorzaak van dit spijtige ongeval zal zijn, stelt hij.
De gemeente Arnhem, beheerder van het park waar de bewuste boom staat, kon maandagochtend nog geen commentaar geven op het incident aan de Velperweg. Het is dan ook nog niet bekend hoe de tak kon afbreken.