Arnhem en omstreken

Frans vertrok als oorlogsvrijwilliger naar Nederlands-Indië: 'Waar begon ik aan?'

Frans Dehue.
Frans Dehue. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Tweede Wereldoorlog is voorbij en in de krant staat een opvallende advertentie. Er worden oorlogsvrijwilligers gevraagd om naar Indonesië te gaan. Frans Dehue meldt zich aan, maar vraagt zich later eigenlijk af waarom hij dat eigenlijk deed.
Voor de oorlog was Indonesië, of eigenlijk Nederlands-Indië, een kolonie van Nederland. Tijdens de oorlog viel Japan de kolonie binnen en bezette het land. Nadat Japan capituleerde, moesten Nederlandse militairen en oorlogsvrijwilligers daarheen om de kolonie terug te nemen. "Maar achteraf denk ik: waar ben je aan begonnen?" zegt Frans Dehue in het programma Oost Indisch Doof. "Wij hadden daar net zo weinig te zoeken als de Japanners."
Bekijk het verhaal van oorlogsveteraan Frans Dehue:
Achteraf vond Frans dat hij niets te zoeken had in Indonesië - Oost Indisch Doof

Onafhankelijkheid

In Indonesië werd de kans gegrepen om onafhankelijk van Nederland te worden. Het was het begin van de onafhankelijkheidsoorlog. "We hadden er eigenlijk net zo weinig te zoeken als de Duitsers dat hadden in ons land", vertelt Dehue. "Je ging meer voor de sensatie en om iets te zien van de wereld."
Twee maanden nadat de onafhankelijkheid werd uitgeroepen, kwam Dehue aan in Australië. Daar hadden zich tientallen Indonesiërs verzameld om te demonstreren tegen de komst van de Nederlandse militairen. Hun boot werd tegengehouden en er werd veel gesaboteerd.

In het programma Oost Indisch Doof gaat Hanneke Coolen-Colsters op zoek naar verhalen over de oorlog in Indonesië. Niet alleen verhalen uit Nederland, maar ook verhalen van daar. Daarmee wil ze de lege pagina's in het dagboek van haar opa opvullen. Die vocht zelf in de onafhankelijkheidsoorlog, maar wilde daar nooit over praten.

Bekijk hier de hele aflevering van Oost Indisch Doof:
Oost-Indisch Doof