Gelderse Vallei

Spoorpersoneel huivert na steekpartij Ede: 'Wanneer vallen er doden?'

De politie snelde naar station Ede-Wageningen om zeven verdachten aan te houden.
De politie snelde naar station Ede-Wageningen om zeven verdachten aan te houden. © Politie Ede
EDE - Spoorwegpersoneel trekt aan de noodrem na een steekpartij afgelopen nacht in een trein bij Ede. "Leden vragen zich af wanneer er doden vallen", zegt een woordvoerder van spoorwegvakbond VVMC. Donderdag bieden ze NS-directeur Wouter Koolmees een brandbrief aan.
Drie hoofdconducteurs en een machinist hebben moeten ingrijpen bij een steekpartij tussen twee rivaliserende groepen, stelt Marike Timmermans van de spoorwegvakbond. "Onze collega's moeten zich veilig voelen in de trein. Uiteraard geldt dat ook voor reizigers, maar de agressie richt zich vaak op onze conducteurs. En zij zijn het die bij conflicten de-escalerend moeten optreden."

Acht verdachten

De politie pakte in de nacht van zaterdag op zondag acht verdachten op na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Bij die ruzie werd ook gestoken.
Twee van de mannen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.
Op het station konden de verdachten worden aangehouden. De acht (tussen de 20 en 40 jaar) komen onder meer uit Ter Apel, Velp, Ede, Utrecht en Budel.

Wapens achtergelaten en verstopt

Na het incident trokken VVMC-leden aan de bel, zegt woordvoerder Timmermans. "Het is te vroeg om de conclusie te trekken dat vechtpartijen met messen op straat zich naar de trein verplaatsen, maar we horen wel dat wapens in treinen worden gevonden, ook vuurwapens." Die worden volgens Timmermans achtergelaten en verstopt.
De woordvoerder refereert aan een eerder incident op het station Vlissingen waarbij iemand probeerde een hoofdconducteur in brand te steken. "Het is een kwestie van tijd dat we dodelijke slachtoffers te betreuren hebben. Dat zijn harde woorden, maar als je naar de incidenten kijkt die er plaatsvinden dan is dat helaas de conclusie. Daar willen we en mogen we niet op wachten!"