Stedendriehoek
Alle olympische hardloopafstanden in 1 dag: 'Het is wel heel apart'
APELDOORN - Voor een atleet is een marathon slopend. Laat staan dat je daarvoor al zeven keer in actie bent gekomen. In Apeldoorn werkten sportfanaten zondag op één dag alle klassieke Olympische hardloopafstanden af. En dat allemaal vanwege een wild idee van fanatiek hardloper Arno Willems uit Apeldoorn.
De 100 meter, 200 meter, 400 meter, 800 meter, 1500 meter, 5 kilometer, 10 kilometer en de marathon. Oftewel: de overtreffende trap, zo kun je de wereldrecordraces bij atletiekvereniging AV'34 wel omschrijven. Volgens de organisatie is het nog nooit eerder gedaan: "Niet in Europa, zover wij weten", zegt Sander den Hartog van de organisatie
Bekijk hier hoe de lopers het ervan af brengen:
Hardlopers rennen 60 km op één dag
Strakke hamstrings en kuitjes
Joni van Loon is één van de achttien deelnemers die wel lol ziet in deze extreme uitdaging. Morgen verwacht hij de benen wel te kunnen voelen. "Hoe ik uit bed kom morgen? Nou, niet, denk ik." Ook Randall de Boer, fervent marathonloper, strikt de veters van zijn hardloopschoenen voor het extreme hardloopevent. "Het is wel heel apart, maar ook heel erg leuk om te doen." Hij was van plan om op de korte afstanden zich een beetje in te houden. "Maar als je met de rest loopt dan wil je je niet laten kennen."
Om blessures voor te zijn gaat van Loon even langs bij Clazine Swart, de masseuse die de spieren van de lopers soepel probeert te houden. "Ik voel me prima, maar het schijnt dat 57 kilometer nog wel ver is, dus het kan geen kwaad", lacht van Loon. Swart voelt dat de meeste kuitjes al aardig op spanning staan. Ondanks de massage twijfelt van Loon over of hij de eindstreep gaat halen. "De vijf en de tien kilometer zijn wel goed te doen, maar dan de 42 kilometer nog, dat wordt zwaar met de warmte."
Bewondering
Aan het einde van de dag heeft iedere deelnemer die finisht 60,195 kilometer in de benen, het warmlopen nog niet eens meegerekend. Na de vijf kilometer - de zesde afstand - liggen de eerste deelnemers al languit in het gras. "Tot nu toe is er nog niemand uitgevallen. Maar de marathon gaat de meeste slachtoffers eisen", denkt den Hartog. "Dat wordt echt een mentaal spel."
Idee spookte rond
Hoe komen ze nou op dit idee? Bij Arno Willems spookte het al jaren door z'n hoofd. "Ik kan enorm genieten van hardlopen. Ik heb grote bewondering voor marathonlopers, maar ik vind de 100 meter sprint ook geweldig. En toen dacht ik, kun je die afstanden combineren. Zo is het ontstaan." Door allerlei praktische bezwaren komt het pas na jaren daadwerkelijk tot uitvoering.
Ook liep niet iedereen meteen warm voor zo'n extreme inspanning. "689 mensen heb ik zo gek kunnen krijgen, maar de meesten zijn afgehaakt, er staan er hier 20 aan de start", lacht Willems. De amateurhardlopers begonnen om kwart over acht en rond acht uur moeten ze binnen zijn. Hoge verwachtingen heeft Willems niet van zichzelf: "Ik word waarschijnlijk laatste."
Next-level
David Meerstra daarentegen gaat na de korte afstanden aan kop. "Daar moet ik mijn winst pakken, want er zijn een aantal marathonlopers bij." Als getrainde loper kent hij de verzuring van de 5 en de 10 kilometer, maar een marathon is andere koek. "Dat heb ik nog nooit gedaan, al mijn vrienden zeiden ook: waarom wil je dit?! Ik vind dit echt next-level, een uitdaging."
De eindtijd van elke deelnemer wordt per afstand gedeeld door de tijd van het wereldrecord, zo is ook de naam van het evenement ontstaan. Deze scores worden bij elkaar opgeteld en weer gedeeld door acht. "Degene met de laagste gemiddelde eindfactor wint", zegt Willems.
Wie denkt dat op het laatste onderdeel rustig uitgelopen kan worden, heeft het mis. De mannen en één dame moesten de marathon binnen vijf uur voltooien, met een verplichte doorkomst op 30 kilometer in drieënhalf uur.
En de winnaar is...
Zondagavond bleek dat Daan Oppenhuis uit Haarlem de grote winnaar is in Apeldoorn. Hij was de snelste van de dertien deelnemers die het hardloopspektakel succesvol uitliepen. Vijf hardlopers hielden het dus onderweg voor gezien. Pijntjes en andere klachten dwongen hen tot opgave.
De organisatie spreekt van een groot succes en verheugt zich al op de editie van volgend jaar. "En dan nog groter", klinkt het.