Arnhem en omstreken

Feestje in Angeren: Roparun dwars door kroeg

De lopers worden verwelkomd in Angeren
De lopers worden verwelkomd in Angeren © Michel/Herberg De Leste Stuyver
ANGEREN - Het is Pinksteren dus de estafetteloop Roparun ploeterde zich zaterdag op zondag door gezellige doorkomstplaatsen in onze provincie, én dwars door herberg De Leste Stuyver in Angeren.
De oorspronkelijk internationale estafette die sinds 1992 tussen Parijs en Rotterdam werd gelopen, brengt al jaren miljoenen aan donatie- en sponsorgelden op, voor ondersteunende zorg rond kanker. Ruim vijfduizend deelnemers, verdeeld over 213 teams doen dit jaar mee.

Doorkomstplaatsen

Sinds de coronapandemie blijft de route op Nederlands grondgebied, van Twente naar Rotterdam. De zuidelijke route loopt door onze provincie. Vele Gelderse plaatsen hebben zich aangemeld als 'doorkomstplaats' met een aanmoedigend feestje erbij: Winterswijk, Arnhem, Zutphen en Beuningen bijvoorbeeld. Daarmee dingen ze mee voor de titel Roparun-stad van het jaar en kunnen ze een bedrag voor een Roparun-doel in hun eigen gemeente winnen.

Binnen- of buitenom

In Angeren kwam de route dwars door de herberg. Uitbater Gerben Kuster van De Leste Stuyver. "Vorig jaar stonden we met een mobiele bar langs de route. Maar toen vroegen we ons af of de route niet langs de herberg kon wat logistiek veel makkelijker zou zijn. Van team Lingewaard, dat we op tweede Pinksterdag altijd bij ons 'thuis halen', hoorden we dat dat gelukt was. En toen dachten we: dan kan het ook dwars dóór de kroeg." In België gebeurde dat eerder bijvoorbeeld ook. "Maar de lopers kunnen kiezen hoor. Ze kunnen binnen- of buitenom."
De kroeg is voor de gelegenheid gezellig versierd en de eerste lopers lieten zich rond 22.00 uur zien. Het 'team Lingewaard', met lopers uit Angeren en Huissen en teamnummer 031, wordt maandag ook weer gehuldigd in de Angerense herberg.
Feestje in Angeren: Roparun dwars door kroeg