Arnhem en omstreken / Achterhoek

Veerpontjes, windmolens, treintoiletten en de wolf: dit willen Gelderlanders

Een statenzaal vol Gelderlanders op het provinciehuis in Arnhem
Een statenzaal vol Gelderlanders op het provinciehuis in Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - Waar moet de nieuwe coalitie in Gelderland de komende jaren mee aan de slag? Inwoners, politici, burgemeesters en verschillende belangenorganisaties gaven zaterdag hun wensen mee aan de partijen die nog druk aan het onderhandelen zijn. Ze hopen dat het een plek krijgt in het nieuwe coalitieakkoord.
"We moeten onze goede positie als fruittelers in de Betuwe behouden", zegt fruitteler Luc van Dijk. Hij is één van de maar liefst tachtig insprekers die zaterdagochtend de formerende partijen toespreekt. "Wij staan hier voor een jonge generatie ondernemers die perspectief wil voor de toekomst. Ze hebben fruitkistjes met appels meegenomen, waardoor formateur Ank Bijleveld daarna iedere inspreker van een appel kan voorzien.

Pontjes

Ook wordt er meerdere keren aandacht gevraagd voor de veerpontjes in de provincie. "Neem de regie, want het lukt gemeenten niet genoeg om de ponten te ondersteunen", zegt Eef Meijerman van Vrienden van de Veerponten. "Maak een goed plan voor de toekomst van onze veerpontjes."
Ongeveer tachtig mensen maakten gebruik van hun spreekrecht om input mee te geven aan de formerende partijen. Onderwerpen als de Railterminal, de wolf, windmolens, gezond leven, openbaar vervoer en armoedebeleid kwamen in de Statenzaal voorbij. Ook de andere partijen die niet meer meedoen aan het formatieproces mochten een inbreng leveren.

Gelders akkoord

De onderhandelingen voor een Gelderse coalitie zijn nog in volle gang. De partijen, BBB, CDA, ChristenUnie, SGP en VVD zijn de afgelopen weken meerdere keren bij elkaar geweest om gesprekken over de inhoud van het nieuwe coalitieakkoord te voeren. "Dat verloopt tot nu toe in een goede sfeer", zegt fractievoorzitter Rik Loeters van de BBB.
De bijeenkomst op het provinciehuis met inwoners en belangenorganisaties moet bijdragen aan een coalitieakkoord waarin elke Gelderlander zich kan herkennen. "Het is niet realistisch om aan alle belangen die we vandaag hebben gehoord tegemoet te komen", zegt Loeters. " We hebben intensief aantekeningen gemaakt, dus we luisteren en we wegen het allemaal."

'Schiet beetje op'

Greetje van Amstel heeft er vertrouwen in dat de nieuwe coalitie er eindelijk voor gaat zorgen dat in alle Gelderse treinen toiletten komen. "Ik heb positieve reacties en goede gesprekken gehad. Ik heb gevraagd of ze dit nu binnen drie jaar kunnen regelen en een beetje opschieten", zegt Van Amstel.

Regenboog

Ricardo Brouwer van COC Midden-Gelderland hoopt dat de nieuwe Gelderse coalitie het diversiteitsbeleid verder gaat vormgeven. "Gelderland is sinds 2016 een regenboogprovincie, maar er is nog geen stevig beleid. Ik hoop dat Gelderland over vier jaar een veel kleurige provincie is waar iedere Gelderlander zichzelf mag zijn."
Het streven van de onderhandelende partijen is om voor de zomer een akkoord voor Gelderland te presenteren. "Dat is nog steeds onze gezamenlijke wens, maar je weet het natuurlijk nooit ", zegt Loeters. "Aan de reacties van de mensen te horen wordt het in ieder geval gewaardeerd dat we deze bijeenkomst hebben georganiseerd."