Rijk van Nijmegen

'Fysiotherapeuten vallen om door stoppende collega's'

Fysio- en manueel therapeut Robbin Delsink behandelt een patiënt
Fysio- en manueel therapeut Robbin Delsink behandelt een patiënt © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wie een behandeling wil bij een fysiotherapeut heeft grote kans op een wachtlijst te komen. Fysiotherapiepraktijken hebben te kampen met een uitstroom onder beginnende therapeuten. Uit onderzoek door de NOS en de Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten blijkt dat van alle fysio's die de afgelopen drie jaar stopten, bijna de helft het vak nog geen vijf jaar beoefende.
Robbin Delsink is fysio- en manueel therapeut in Nijmegen. Hij herkent zich in het onderzoek dat beginnende fysiotherapeuten steeds vaker de handdoek in de ring gooien. "Het vergroot de werkdruk onder de collega's die over blijven en het komt voor dat administratie in eigen tijd wordt verwerkt. Als dat te lang duurt, eist dat natuurlijk zijn tol. Er zijn veel praktijken die helaas omvallen door alles wat er gaande is."
Het onderzoek voert twee belangrijke redenen op waarom beginnende fysio's er de brui aan geven. Ze verdienen te weinig ten opzichte van hun hbo-opleiding. Maar ook de "door zorgverzekeraars ingeperkte vrijheid" om naar eigen inzicht goede zorg te verlenen.
De administratieve rompslomp haalt volgens Delsink het mooie van het vak weg. "Je moet daardoor tijd van een patiënt inleveren. Die tijd moet ergens vandaan komen, dus vaak gaat dat af van de behandeling."
Ik heb doelbewust gekozen om niet samen te werken met zorgverzekeraars
Robbin Delsink, fysio- en manueel therapeut
Delsink werkte jarenlang in dienst als fysiotherapeut. Maar sinds een jaar heeft hij zijn eigen praktijk. "Ik heb doelbewust gekozen om niet samen te werken met zorgverzekeraars. Mijn patiënten zijn enthousiast dat alle beschikbare tijd naar hen gaat. Mijn ervaring is dat behandeltrajecten daardoor korter duren."
Mensen die werken met een fysiopraktijk zonder zorgcontract, kunnen volgens Delsink alsnog hun behandelingen vergoed krijgen. "Je schiet zelf de factuur voor, maar die kun je vervolgens indienen bij je zorgverzekeraar. Over het algemeen krijg je vijftig procent vergoed. Afhankelijk van je aanvullende verzekering kan dat soms ook honderd procent zijn."

Fysiotherapie werd in 2004 geschrapt uit het basispakket van het toenmalige ziekenfonds. Dat was een van de vele bezuinigingen door de overheid om zorgkosten te bedwingen. Alleen met aanvullende verzekeringen kon je nog onbeperkte fysiotherapie krijgen. Toen zorgverzekeraars vanaf 2007 de verantwoordelijkheid kregen om de zorgkosten te beheersen, hebben ze verder bezuinigd op die aanvullende dekking.

Wettelijk is dat toegestaan omdat zorgverzekeraars alleen voor zorg in het basispakket een zorgplicht hebben. Zo vergoeden de vier grote zorgverzekeraars (Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis) al zes jaar fysiotherapie niet meer onbeperkt. Alleen ONVZ doet dat nog anno 2023.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie pleit ervoor dat fysiotherapie weer terugkomt in het basispakket. Zo moet er een einde komen aan de uitstroom van beginnende fysiotherapeuten. (bron NOS)