Stedendriehoek

En weer is de koning op bezoek in Gelderland

En weer is de koning op bezoek in Gelderland
En weer is de koning op bezoek in Gelderland © Omroep Gelderland
APELDOORN - Koning Willem-Alexander heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het honderdjarige verjaardagsfeest van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau. De Vereniging viert zijn eeuwfeest met een symposium op Paleis het Loo in Apeldoorn. De koning was aanwezig als beschermheer van de vereniging. Hij nam als eerste het nieuwe jubileumjaarboek van de vereniging in ontvangst.

Eerder deze week was koning Willem-Alexander al op bezoek in Nijmegen, waar hij het 225-jarig bestaan van Rijkswaterstaat vierde in Fort Lent. Zijn echtgenote, koningin Máxima, was deze week toevallig ook tweemaal in Gelderland. Woensdag woonde de vorstin in Apeldoorn een les bij over schuldhulpverlening en een dag later liet ze zich zien in Nijmegen, waar ze zich liet rondleiden bij chipmaker NXP.

Bij veel mensen zal de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau niet erg bekend zijn. Ten onrechte misschien, want de vereniging speelt een grote rol in het vertellen van de geschiedenis van ons koninklijk huis. Paleis het Loo stelt bijvoorbeeld veel objecten over de Oranjes tentoon, die de vereniging verzameld heeft.
Zonder ons is het kaal op het Loo
"Nou, dat is heel wat," zegt voorzitter Marc Scheidius van De Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau. "De collectie omvat ongeveer zevenduizend werken, waaronder tekeningen, aquarellen, prenten, schilderijen, penningen en curiosa. En dit alles is in langdurig bruikleen gegeven aan Paleis het Loo. Om u een beeld te geven: als wij zouden zeggen: wij stoppen met die bruikleen, dan wordt het heel kaal op Het Loo."

Trots op beschermheerschap

"We zijn er heel erg trots op dat hij het beschermheerschap op zich genomen heeft", zegt Scheidius. "Dat heeft hij overgenomen van zijn moeder. De koning is uiterst zorgvuldig in het uitzoeken van beschermheerschappen: hij neemt alleen die dingen op zich, waar hij ook echt aandacht aan kan besteden. Wij zijn een van de weinigen die hij heeft geaccepteerd en hij is vanmiddag ook aanwezig bij het jubileum."
De afgelopen dagen bezocht het koningspaar meerdere steden in Gelderland:
Het koningspaar rijdt af en aan naar Gelderland