Arnhem en omstreken

Is dit de meest gastvrije kerk van Nederland?

Is dit de meest gastvrije kerk?
Is dit de meest gastvrije kerk? © Omroep Gelderland
RENKUM - Je kunt het een charmeoffensief noemen of een laatste strohalm om de teloorgang te redden. Hoe je het ook noemt, vandaag openen heel veel Gelderse kerken de deuren voor iedereen die maar langs wil komen. Het aanvankelijke Brabantse en Zeeuwse initiatief is omgedoopt in een landelijke Open Kerkendag. Doel: mensen weer in contact brengen met kerkgebouwen.
Jaarlijkse worden tientallen kerkgebouwen afgestoten. Er is te weinig aanloop, steeds minder gelovigen. De landelijke Open Kerkendag moet de kerken weer een beetje kleur op de wangen brengen. Niet direct het geloof, maar juist aandacht voor de grote historische en culturele waarde van de vaak gezichtsbepalende bouwwerken.

Op Europese lijst

De Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopnemingkerk in Renkum is één van de deelnemende kerken. En dat is niet gek als je bedenkt dat ze als enige kerk in Nederland op een Europese lijst staan van gastvrije kerken (openchurches.eu).
"Daar zijn wij best trots op", vertelt John Bartels, voorzitter van de Stichting Maria van Renkum. "Het maakt niet uit of je gelooft, daar richten we ons niet op, we richten ons op iedereen. De één zoekt een warm gevoel, de ander geniet van het gebouw op zich en weer een ander komt voor de rust."
Of je gelooft of niet, dat maakt niet uit
"Het voortbestaan van ons kerkgebouw staat net als op zoveel andere plekken onder druk. Daarom proberen wij als stichting ons echt te richten op een breed publiek", vervolgt Bartels.
Dat religie daarmee minder centraal komt te staan, is niet anders. "Of je nu gelooft of niet, dat maakt niet uit. Je kunt hier ook komen genieten van het prachtige interieur, of het parkje dat de kerk hier omringt. Ik zag hier laatst een stelletje zitten op een bankje buiten, kijkend naar de kerk. Daar zaten ze zo een heel tijdje. Dat is toch prima. Zo kun je ook van de kerk genieten."

Benieuwd welke kerken in Gelderland vandaag de deuren open zetten? Kijk op https://www.openkerkendag.nl